Napelemek Károly herceg rezidenciájának tetején

Napenergiát tervez előállítani hivatalos londoni lakhelyén Károly herceg.

A brit trónörökös nemrég kapta meg az engedélyt, amelynek alapján összesen 32 fotovoltaikus elemet szerelnek fel a Clarence House rezidencia délkeleti tetején.
A 170 éve a királyi család tagjai által lakott épületre telepítendő napelemek évente négyezer kilowatt környezetbarát áramot termelnek majd – ez a mennyiség elég egy átlagos londoni háztartás ellátásához.
Mivel a Buckingham Palota közelében lévő lakhely a legmagasabb műemlékvédelmi fokozat alá tartozik, Károly hercegnek külön engedélyt kellett kérnie az elemek felszereléséhez, amelyeket a mellvéd mögött kell majd elhelyezni. A cellák a napsugárzást közvetlenül alakítják át elektromos energiává. A rezidencia 1825 és 1828 között épült.
A napelemek felszerelése nem az első környezetvédelmi tevékenysége a brit trónörökösnek: otthonában energiatakarékos izzók égnek, a meleget fahulladékokkal táplált fűtőtest szolgáltatja, Aston Martinját bioethanol hajtja, vidéki házában pedig évek óta esővíz működteti a toalettet.

Ajánlott tartalom

Duna House: jelentős kedvezményekkel lehet számolni piaci zöld hitelnél

Jelentős kedvezményekkel lehet számolni ingatlanvásárlásnál az energiatakarékosságot szem előtt tartó, piaci zöld hitelek igénylésénél - hívta fel a figyelmet a Duna House, pénzügyi közvetítője a Credipass összegzése alapján.