Napelemek Károly herceg rezidenciájának tetején

Napenergiát tervez előállítani hivatalos londoni lakhelyén Károly herceg.

A brit trónörökös nemrég kapta meg az engedélyt, amelynek alapján összesen 32 fotovoltaikus elemet szerelnek fel a Clarence House rezidencia délkeleti tetején.
A 170 éve a királyi család tagjai által lakott épületre telepítendő napelemek évente négyezer kilowatt környezetbarát áramot termelnek majd – ez a mennyiség elég egy átlagos londoni háztartás ellátásához.
Mivel a Buckingham Palota közelében lévő lakhely a legmagasabb műemlékvédelmi fokozat alá tartozik, Károly hercegnek külön engedélyt kellett kérnie az elemek felszereléséhez, amelyeket a mellvéd mögött kell majd elhelyezni. A cellák a napsugárzást közvetlenül alakítják át elektromos energiává. A rezidencia 1825 és 1828 között épült.
A napelemek felszerelése nem az első környezetvédelmi tevékenysége a brit trónörökösnek: otthonában energiatakarékos izzók égnek, a meleget fahulladékokkal táplált fűtőtest szolgáltatja, Aston Martinját bioethanol hajtja, vidéki házában pedig évek óta esővíz működteti a toalettet.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.