Napelemek, napkollektorok egy budafoki általános iskolán

Megkezdődött Budafokon a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskolában az épület komplex épületenergetikai korszerűsítése, melynek része napenergia hasznosító rendszerek beépítése is.

EU pályázati forrásból finanszírozott, megújuló energiával kombinált energiatakarékossági fejlesztés kezdődött meg 2014.07.14-én a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskolában, Budafokon.

A kivitelezési szerződés megkötésével, 2014.07.14-én, Budafokon (1223 Budapest, Rákóczi út 16.) megkezdődött a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola energiatakarékossági és megújuló energia fejlesztése. A fejlesztés keretében az iskola kívül-belül jelentős mértékben megújul, az iskolások szeptembertől nemcsak kellemes klímájú és energiatakarékos, de nagyrészt újszerű, esztétikus épületbe járhatnak majd. Az Európai Uniós forrásból finanszírozott energetikai felújítás keretében kicserélik a nyílászárókat, szigetelik a külső falakat, fűtőtestenkénti hőmérséklet-szabályozó rendszert építenek ki, valamint fűtés-rásegítő napkollektorok és áramtermelő napelem panelek kerülnek a tetőre. A beruházást 100%-ban európai uniós forrásból finanszírozzák.

Az energetikai korszerűsítés következtében az intézmény energiafogyasztása, és így rezsije is jelentősen csökken, az iskolások télen-nyáron kellemes környezetben tanulhatnak-játszhatnak, sőt, Magyarország széndioxid kibocsátása is jelentősen csökken. Ez utóbbi CO2 (pontosabban szólva: üvegházhatású gáz) kibocsátás csökkenést a szigetelés-nyílászárócsere energia megtakarítása, a radiátoronkénti hőmérsékletszabályozás hatékonyságnövelése mellett a háztetőre szerelt napelemek és napkollektorok megújuló energiaforrásból történő energiatermelése is fokozza.

A beruházás építési részét a tervek szerint az iskolaév 2014. szeptember közepére befejezik.

A beruházás alapvető adatai:

A projekt 2013. december 21-én kelt támogató levél szerint támogatásban részesült.

2014. február 26-án aláírásra került a támogatási szerződés.

2014. július 14-én megkötötték a kivitelezési szerződést a lefolytatott közbeszerzés eredményeként.

A pályázat címe: „Komplex épületenergetikai korszerűsítés és napenergia hasznosítása a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskolában”

A pályázat jele: KEOP-5.5.0/B/12-2013-0394

A pályázat kiírója: Az Új Széchenyi Terv keretein belül a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) volt, e szervezet megszűnésével a projekt támogatása a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) került.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.