Napelemek veszélyeztetik a világörökség részét képező romániai Szászkézd épített örökségét

Napelemek veszélyeztetik az UNESCO világörökségi listáján szereplő erdélyi Szászkézd (Saschiz) épített örökségét, miután az idei Zöld Ház program keretében számos helyi lakos nyert támogatást – mondta el az Agerpresnek Ovidiu Soaita, a település polgármestere.

Az épített örökségéről híres Brassó megyei település elöljárója a román állami hírügynökségnek elmondta, hogy a községben 15-20 lakos nyert támogatást napelemek felszerelésére a Zöld Ház program keretében, de félő, hogy ezek tönkreteszik a faluképet. Rámutatott, hogy az egykori szász település erődtemploma és parasztvára mellett hagyományos cseréptetői miatt érdemelte ki a rangos kitüntetést, ezeket veszélyezteti a modernizációs folyamat. A polgármester szerint nem könnyű szabályozni a beavatkozást, mivel Romániában nem létezik ezt tiltó jogszabály. “Próbáljuk elmagyarázni, kikényszeríteni, de nem sikerülhet, ha nincs világos törvényi szabályozás” – idézte az elöljárót az Agerpres. Ovidiu Soaita szerint módosítani kellene a törvényeket, hogy az értékes épített örökséggel bíró településeken csak a kulturális igazgatóság jóváhagyásával lehessen fejlesztéseket véghezvinni.

Úgy vélte, a napelemeket az udvarok, kertek napos oldalán is fel lehetne állítani, káros lenne, ha a házak cseréptetőire, a legláthatóbb helyekre kerülnének. A napkollektorok ily módon a település turisták által leginkább látogatott pontjairól, a parasztvárból, az erődtemplom tornyából és a környező dombokról is láthatók lesznek – figyelmeztetett. Hasonló problémára hívta fel a figyelmet korábban Deák-Székely Szilárd, Torockó polgármestere is, amikor a májusi Hungarikum ünnepen az Europa Nostra-díjas épített örökségére büszke település fejlesztésről beszélt. Elmondta, hogy a Fehér megyei magyar községben napelemekkel tennék energiatakarékossá a középületeket, de meg kell találniuk ennek módját, hogy a fejlesztés ne ártson az értékes épített örökségnek. Romániában hatalmas érdeklődés övezi a környezetvédelmi minisztérium napelemprogramját, az idei Zöld Ház program regionális támogatási kerete valamennyi fejlesztési régióban nagyon rövid idő alatt elfogyott, a Székelyföldet is magába foglaló regionális keret – ahova Brassó és Fehér megye is tartozik – három perc alatt merült ki.

Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter korábban közölte, idén minden eddiginél nagyobb – 1,75 milliárd lejes (130 milliárd forint) – költségvetést biztosítanak a napelemprogramra, hiszen az RMDSZ prioritása, hogy támogassa a családokat az energiaszámlák csökkentésében. A pályázati keretből 87 ezer házra kerülhet napelem.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.