Napelemeket kap az ENSZ New York-i székháza

Zöldenergiára vált és a tagországok létszámával megegyező számú, százkilencvenhárom napelem is táplálja ezentúl az ENSZ New York-i székházát, a beruházást kedden avatja fel Narendra Modi indiai kormányfő.

A napelemaparkot, amelyet az indiai függetlenségi mozgalom legendás alakjáról, Mahatma Gandhiról neveztek el, India ajándékba adja a világszervezetnek. A napelemeket a világszervezet egyik épületének ötödik emeletén helyezték el. Az ott termelt energia ugyan nem fedezi a világszervezet teljes energiaigényét, de az előállítandó 86 ezer kilowattos teljesítmény több mint 30 tonna szén energiájának felel meg. Indiai diplomaták elmondták, hogy a létesítménnyel annyi káros anyag váltható ki, amennyit egy több mint ezer fából álló ültetvény tíz év alatt kötne meg. Az indiai sajtó értesülései szerint India egymillió dollárt fordított a napelemparkra, amellyel Gandhi születésének 150. évfordulójáról – 1869. október 2. – kívánnak megemlékezni. A park avatásának az ad különös aktualitást, hogy keddtől New Yorkban az ENSZ-közgyűlés idei ülésszakán államfői és miniszterelnöki szinten folytatnak majd vitát a klímaváltozásról. Egy előzetes tanácskozáson, szombaton, a világ minden sarkából érkezett fiatalok százai tárgyaltak ugyanerről a témáról. Hétfőn klímacsúcsot tartanak az ENSZ-ben, amelyen a világ vezetői várhatóan újabb vállalásokat tesznek a környezet védelme érdekében.

 

mti

Ajánlott tartalom

Energetikai innovációk teszteléséhez vár ötleteket a MEKH

A villamos energiáról szóló törvény 2022. szeptember 1-jétől teszi lehetővé, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energetikai szabályozási tesztkörnyezetet működtessen.