Napelemeket szerelnek fel a százhalombattai közintézményekre

Eddig hat közintézmény tetejére szereltek fel napelemeket nagyrészt uniós forrásból Százhalombattán, a számítások szerint ezzel évente kétmillió forintot takaríthatnak meg – tájékoztatta a város önkormányzatának szóvivője az MTI-t.

Nyilas Hajnalka elmondta, hogy a nyáron három iskola tetejére kerültek fel a környezetbarát energiaellátást biztosító napelemek, amelyek költségét teljes egészében uniós pénzből finanszírozták.

Egy újabb pályázatnak köszönhetően hasonló, ötven kilowatt névleges teljesítményű úgynevezett kiserőműveket telepítettek a Barátság Kulturális Központ, a Hamvas Béla könyvtár és a polgármesteri hivatal tetejére. A most befejeződött projekthez az unió 63,8 millió forinttal, a százhalombattai önkormányzat pedig 9 milliós önrésszel járult hozzá.

A napelemekkel ellátott intézményekben fel nem használt energiamennyiséget a hálózaton keresztül átveszi az Elmű, a különbözetet úgynevezett “ad-vesz” óra rögzíti. A kiserőművek az érintett épületek elektromos igényének felét biztosítják majd, éves szinten körülbelül kétmillió forint megtakarítást eredményezve  – közölte a szóvivő.

Az önkormányzat újabb pályázatokat akar benyújtani, hogy a közeljövőben az összes százhalombattai iskola és óvoda energetikai rendszerét korszerűsíthessék – tette hozzá.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.