Havi 1 millió forintot takarítanak meg napelemekkel a győri kórházban

Európai uniós forrásból napelemeket szereltek a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház tetejére. A pénteki átadáson az intézmény főigazgató főorvosa azt mondta, a beruházással évente 11,5 millió forintot takarítanak meg.

Tamás László János kifejtette: 1060 napelemet szereltek fel a 190 millió forintos beruházás keretében a központi, valamint a reumatológiai és mozgásszervi rehabilitációs osztálynak helyet adó Híd utcai telephelyen, ezek együttesen mintegy száz háztartás energiaigényét fedezik.

A havi egymillió forintos megtakarítás csekélynek tűnik, de korábban korszerűsítették a fűzési rendszert is – mondta, hozzátéve: figyelik a pályázati lehetőségeket, és reményeik szerint hamarosan bővíthetik a napelemek számát, és kicserélhetik a nyílászárókat is.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért és infokommunikációért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője emlékeztetett: a Környezet és Energia Operatív Program forrásaira az utolsó egy évben pályázhattak az állami intézmények, számukra korábban nem voltak lehívhatók ezek a fejlesztési összegek.

A következő időszakban azonban gyorsabban, és akár nagyobb összegek is lehívhatóak lesznek – tette hozzá.

Beüzemelésre került a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház épületeire telepített 265 kWp-es napelemes kiserőmű.

Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy az egészségügyi intézmény mostani fejlesztése jól beleillik a köztársasági elnök klímavédelmi kampányába. Jelezte: a kormány 2030-ig 20 százalékra szeretné növelni a megújuló energiák felhasználását.

Ajánlott tartalom

Néhány nap és ingyen napelemekre pályázhat – részletek

4 nap és beadhatja pályázatát az ország eddigi legnagyobb kerettel rendelkező napelemes pályázatán.