Napelemekkel a Föld körül

A Planet Solar TÜRANOR nevű hajója, ami a világ legnagyobb napelemmel működő hajója, világkörüli úton van, jelenleg a Hong Kongi kikötőben áll.

30 méter hosszú és 14 méter széles a hajó, és kényelmesen el tud vinni 50 utast akármelyik kikötőbe. Amióta elhagyta a monacoi kikötőt szeptember 27.-én 2010-ben, megfordult már Miamiban, Panamában, a Fülöp-szigeteken, és most Hong Kongban van. Ez a napenergiával működő hajó 26 millió dollárba kerül. Ez elég erősnek tűnhet, de teljesen napenergiával működik, amivel hosszútávon rengeteget lehet spórolni. A napelemek két elektromos motort látnak el energiával, amikkel 22 km/h-s sebességet képes elérni a hajó. Kombinálva más megújítható energiával, például széllel, akár még gyorsabban is tud haladni.

planetsolar

A napelemek annyi energiát tudnak magukba szívni, hogy borongós időben teljes 3 napig tudják energiával ellátni a hajót. Az összegyűjtött energiát pedig egy hatalmas lithium-ion akkumulátorban tárolja. A Planet Solar szerint a hajók felelősek a Föld gázkibocsátásának 4.5%-áért. Ezzel a világ körüli úttal próbálják meggyőzni az embereket, hogy mennyire fontos, és hasznos a megújítható energia.

planetsolar

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.