Napelemes áram egymillió nigériainak

Mintegy 90 millió nigériai nem jut kiépített áramellátáshoz, ami a kontinensen első helyre törekvő afrikai ország további fejlődésének jelentős akadálya, a beruházókat fokozott elővigyázatosságra inti. A villanyhálózat néküli lakosok arra kényszerülnek egyelőre, hogy drága pénzért generátorok segítségével elégítsék ki energiaéhségüket.

Erre nyújthat megoldást a Világbank, a Nemzetközi Pénzügyi Társaság, valamint a helyi bankok és energiaszolgáltatók összefogásával útjára indult az Afrika Megvilágítása Projekt (Lighting Africa Project). A projekt öt év alatt a magánszektor hathatós bevonásával a tervek szerint 1 millió nigériai áramellátását fogja napenergia segítségével megoldani. Ezek az emberek mind a hálózati áramellátásból idáig kieső, vidéki régiók lakosai.

A projekt segítségével a napenergia ezekben a háztartásokban ki tudja váltani a kerozinlámpákat és a gázolajjal működő generátorokat, amelyek számos egészségügyi és környezeti kockázatot rejtenek magukban. Új nemzeti hálózat kiépítése helyett – amely dollármilliókba kerülne az országnak – a napenergia szélesebb körű kihasználásában óriási lehetőség rejlik, továbbá a Nigéria 2030-ra előirányzott 45%-os széndioxid-kibocsátás csökkentési törekvéséhez is nagyban hozzájárul.

Tavaly októberben megállapodást írt alá Nigéria az Egyesült Királysággal a megújuló energia fokozása végett. Egészségügyi kockázatuk miatt az afrikai ország egyúttal betiltotta az olcsóbb kategóriás generátorokat. Más kiemelkedő példa a magánszektor napenergia-termelésbe való bevonására már most is létezik Kenyában. Valamint a kontinens többi országában is hasonló trend figyelhető meg, az Afrikai Unió 20 milliárd dolláros befektetést irányzott elő a megújulóenergia-szektorba az elkövetkezendő tíz év során.

forrás: greenfo.hu

Ajánlott tartalom

Stratégiai nyersanyagokról szóló egyetértési megállapodást kötött Szerbia és az Európai Unió

A stratégiai nyersanyagokat, így a lítiumot érintő egyetértési megállapodást kötött pénteken Belgrádban Szerbia és az Európai Unió.