Napelemes autó válhat töltőállomássá

A holland Solar Team Eindhoven (STE) jól ismert a napelemes versenyautók világában.

A csapat az évek során az eredeti Stella nevű modelljét többször is átdolgozta, a legújabb jármű, a Stella Era eredeti verziója 2019-ben készült el. Az STE a közelmúltban mutatta be ennek frissített típusát, amely már nemcsak saját maga számára termeli az energiát, hanem akkumulátorként működve képes más eszközöket is tölteni – számol be az Innovation Origins. Egy ilyen technológia számos helyzetben, így sátorozás során is hasznos lehet, de akár egyéb elektromos autóknak is vészmegoldást kínálhat, ha nincs a közelben töltőállomás.

Az STE mögött az Eindhoveni Műszaki Egyetem hallgatói és oktatói állnak. A Stella Era már a 2019-es Bridgestone-i World Solar Challenge-en is bizonyított, az elmúlt tanévben azonban a csapat még komolyabb eredményeket ért el a fejlesztés terén.

Az egyetemi napelemes autók számára szervezetett World Solar Challenge-et tavaly már 15. alkalommal rendezték meg, a versenyben a csapatoknak 3 ezer kilométert kell megtenniük járművekkel. Az STE zsinórban négyszer végzett az első helyen a Stella Era kategóriájában, melyben nemcsak a sebességen van hangsúly, hanem a hatékonyságon is.

Az STE igyekezett autóját úgy megalkotni, hogy az ne csak versenyhelyzetben, hanem a mindennapokban is jól hasznosítható legyen. A csapat múlt héten rántotta le a leplet a Stella Era új változatáról, a bemutatón egy sátor, kempingszékek és egy kávégép is helyet kapott, ezzel szemléltetve, hogy az autó jó választás a táborozáshoz. A 230 V-os konnektornak köszönhetően a Stella Era számos eszközt, akár egy elektromos grillt is képes ellátni árammal.

Marije Sesink, a csapat PR-menedzsere szerint a jármű ráadásul más elektromos autókat is tölthet. Ehhez természetesen elegendő energiára van szüksége, amit nagyban segít az automatizált rendszer. A Stella Era képes felmérni, hogy mely parkolóhelyen érheti a legtöbb napfény, a mesterséges intelligenciája, radarjai és szenzorjai segítségével pedig magától a megfelelő helyre navigálhat. A rendszert egyelőre csak az egyetem parkolójában tesztelték, ezért még további finomításokat igényelhet.

100.000 Ft-ból napelemes rendszer Európai Uniós támogatással?Kérjen itt ajánlatot. 5 perc alatt személyre szabott ajánlatot kap (x)

 

Ajánlott tartalom

Újra lehet pályázni az elektromos kerékpárok vásárlásának támogatására

Hétfőtől negyedik alkalommal nyílik meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elektromobilitást ösztönző pályázata, amely eddig már több mint 2200 elektromos kerékpár kedvezményes megvásárlását segítette, hozzájárulva ezzel a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben meghatározott célok eléréséhez - jelentette be Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár az ITM vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.