Napelemes beruházás valósult meg a Magyar Képzőművészeti Egyetemen

A Magyar Képzőművészeti Egyetem életében mindig fontos szempont volt, hogy a fenntartható jövőhöz minél inkább hozzájárulhasson.

A KEHOP-5.2.11-16-2016-00082 azonosítószámú, „A Magyar Képzőművészeti Egyetem napelemes beruházásai” című projekt keretében lehetőséget kaptunk arra, hogy megújuló energia felhasználásával ehhez a célhoz hozzájárulhassunk. A projekt 100%-os Európai Uniós támogatásból valósult meg a Széchenyi2020 program keretében, 103.924.500,- Ft elnyert támogatási összeggel. Nemcsak gazdasági, gazdaságossági szempontok érvényesültek ezen projekt kapcsán, hanem társadalmi hasznosságát is ki kell emelnünk.

Napjainkban egyre inkább a globális környezeti externáliák állnak a környezetvédők figyelmének középpontjában, ezen belül is a globális felmelegedés és az ezzel szembeni küzdelem. Az energiatermelés tekintetében is az egyes technológiák CO2 kibocsátása vagy a kibocsátott CO2 szintben elért csökkenés kerül a középpontba, ahol a megújuló technológiákat egyértelműen az alacsonyabb értékek jellemzik fosszilis társaikhoz mérve.

A napelemes beruházás pozitív hatásaiból közvetlenül az intézmény fog részesülni, közvetetten pedig az épületeket környezetében élük és tágabb értelemben az egész település, főképpen fővárosunk, Budapest. A projekt fejlesztésének köszönhetően évente összesen 167.860 kWh-val csökkenthető az elektromos szolgáltatóktól igénybe veendő áram mennyisége, ami az intézmény összes fogyasztásának kb. 30 %-át jelenti. A beruházás révén évente kb. 74 tonnával csökkenthető az üvegházhatást okozó gázok mennyisége. Ez mindenképpen pozitív extrern hatás, melynek társadalmi haszna kiemelendő.

A projekt keretében az alábbi helyszíneken telepítettünk napelemes rendszereket:

1062 Budapest, Andrássy út 69. Főépület
1063 Budapest, Bajza u.41. 4. sz. és 5. sz. épület
1093 Budapest, Török Pál u. 1. Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola
1110 Budapest, Somlói út 9. Fiú Kollégium
1110 Budapest, Somlói út 26. Lány Kollégium
8237 Tihany, Völgy u. 49. Somogyi József Művésztelep

A projektről bővebb információ a http://www.mke.hu/node/37630 oldalon olvasható.

Forrás: sajtóközlemény

Ajánlott tartalom

Napelemek: eddig tarthat a csatlakozási stop

A kormány vállalta, hogy határozott időn belül eltörli a napelemek csatlakozási stopját, de a szélturbinák esetében is tett ígéreteket.