Napelemes csónak kel át az óceánon

Két kansasi barát elhatározta, hogy elindítanak egy napelemes csónakot Bostonnál, hogy átkeljen az Atlanti-óceánon. Június elsején elindult a robotkapitány által vezetett Solar Voyager, és most már több mint 320 kilométert megtett keleti irányba.

Még senki se tette meg ezt az utat pusztán napenergia segítségével. Autonóm járművek már keltek át az Atlanti-óceánon, de a Liquid Robotics által 2012-ben megépített Wave Gliders hajók a hullámok energiáját csapolták meg, nem a napfényt, ráadásul a komoly szakértelemmel bíró vállalat projektje igen nagy támogatást is kapott, a letesztelt megoldásokat pedig végül szabadalmaztatták.

Isaac Penny és Christopher Sam Soon ezzel szemben támogató nélkül, boltban bárki által megvehető alkatrészekből, hobbiból építették meg a Solar Voyager csónakot. Ezzel négy év ment el, és kansasiként még csak azt sem mondhatják el magukról, hogy a tengerészet a vérükben lenne.

A Solar Voyager úti célja Portugália, ott fogja begyűjteni Penny és Sam Soon valamikor októberben, ha a csónakot nem támadja meg egy cápa, és nem töri össze egy nagyobb méretű  hajó.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Egyre több pénzintézet kínál hiteltermékeket energetikai korszerűsítésre

A jegybanki elvárásokkal összhangban egyre több bank kínál hitelkonstrukciókat az ingatlanok energetikai korszerűsítésére; a pénzintézeteknek az MTI kérdésére küldött válaszaiból kiderül, hogy az OTP Banknak és az UniCredit Banknak van már ilyen célú hitele, a CIB Bank fontolgatja a termékpaletta bővítését ebbe az irányba, a K&H pedig augusztus elejétől vezetett be ilyen terméket.