Az otthonról ebédet vivő dolgozók is ügyelhetnek immár a fenntartható fejlődésre.

Napelemes ételhordó

Az otthonról ebédet vivő dolgozók is ügyelhetnek immár a fenntartható fejlődésre.

A milánói Normalearchitettura cég tervezői megalkottak egy olyan éthordót, amely a napsugarak hatására melegíti fel a táplálékot. (Aiolus News) A „Solar schiscetta” lombard dialektusú nevét az 1950-es évek olasz katonai csajkája után kapta, feleslegessé teszi a melegítéshez a sütőt, vagy a mikrohullámú berendezéseket.  A napsugarakkal működő kemencével tulajdonképpen egy ősi technológiát elevenítenek fel: az étel típusától és mennyiségétől függően 10-30 percig kell a dobozt a napra kitenni, és a rá szerelt tükrös napelem-panelek rákoncentrálják a napsugarakat a „schiscettában” lévő átlátszó, hőálló zacskóra, amely a melegítés befejeztével önmagától kinyílik.

Ajánlott tartalom

Építőipar: nem a számlán szereplő összeg, hanem az elfogyasztott energia csökkentése a cél

A zéró-karbon kibocsátás felé vezető úton a piaci szereplők egyik fontos feladatává vált az olyan műszaki megoldások keresésére, amelyek részben saját energiamérlegüket pozitívan befolyásolják, részben az általuk előállított pl. építőipari termékekkel az „ingatlanokba beépülő energia” is csökkenthető.