Napelemes felhőmúzeum épül Kínában

A MAD Architects a kínai Xiamen városába tervezett múzeuma kecses acélfelhőként lebeg a város felett.

Az organikus formák ráadásul tükröződő felülettel készültek, így megjelenítik a környező táj szépségét is.
Az épület a tetőre telepített napelemeknek köszönhetően kihasználja a vidék napsütötte klímáját, a lábakra állítással pedig nem foglal el túl nagy területet a parkos építési helyszínből.
A létesítmény egyébként minden szintet kihasznál: a földszinten amfiteátrum, sportpályák és közösségi terek, a „felhőkben” kiállítóterek, kávézók és éttermek, a tetőn pedig egyfajta mesterséges táj várja a látogatókat, tavakkal, zöldfelülettel és mocsarakkal.

Ajánlott tartalom

4 év alatt megtérülő napelemeket ígér a spanyol fejlesztő cég

Az 50 kilogrammos, nagyjából 2 négyzetméteres modul elképesztő hatékonyságra képes.