Napelemes ház, egy nap alatt? Lehetséges!

Gyorsan kellett sok modern lakás – nálunk ez indokolta a panel lakótelepeket. A szigetországban kicsit más a helyzet, de a megoldás ugyanaz lehet.

Persze már a 21. század színvonalán. Egyre több olyan ember van ugyanis az Egyesült Királyságban, aki nem jogosult szociális lakásokra, a magyarok körében is jól ismerten magas bérlakás-árakat viszont nehezen gazdálkodják ki. A Legal & General nevű cég a londoni körzetben 26 négyzetméteres, tehát kicsi, de igényesen és praktikusan berendezett lakásokat, LaunchPodokat épít, amelyek bérleti díja 20-40 százalékkal lehet alacsonyabb a piac hasonló méretű lakásainál. Minden lakás egy luxuskonyhás nappaliból, hálóból, fürdőszobából és erkélyből áll, és mivel előszerelve érkezik, akár egy nap alatt készre szerelhetők. Nemcsak a hosszas építkezés elmaradása, hanem az üzemeltetés is környezetbarát: a padlófűtésnek és a napelemeknek hála az energiafogyasztás is minimális. A cég szerint a technológiával akár húszemeletes házakat is fel lehet húzni, úgyhogy lehet, hogy hamarosan a magyar munkavállalók is modern panelgarzonokban lakhatnak majd London környékén, írja a player.hu. 

Ajánlott tartalom

Valójában hány év alatt térül meg a napelemes rendszer?

A jelenlegi viszonyok mellett 7-10 éves megtérülési idővel számolhatunk a napelemes rendszereknél, de a támogatási programoknak köszönhetően ez le is csökkenthető radikálisan.