Napelemes ingyen pénzre pályázhat, mutatjuk a menetét!

A Napenergia Plusz Programban akár 5 millió forint is elnyerhető napelemes beruházásra, de mindent alaposan dokumentálni kell.

Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás  napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

A közelmúltban ismertették a Napenergia Plusz Program részleteit, a jövőre induló lakossági napelemes pályázatban a beruházás költségének 66 százalékát nyerhetik el a résztvevők, maximum 5 millió forint értékben. Fontos megkötés, hogy a napelemes rendszer energiatárolóval kell majd kombinálni.
A nemrég publikált kiírás alapján, cikksorozatban mutatjuk be a program legfontosabb részleteit. Az eddigi részekben a lehetséges pályázók körével, a program pénzügyi részével, valamint a pályázás nulladik és első lépésével, az előregisztrációval és a támogatási kérelemmel foglalkoztunk. Ezúttal az előlegigényléshez, az időközi elszámoláshoz és a záró elszámoláshoz benyújtandó dokumentumokat részletezzük.

A kedvezményezett és a kivitelező között létrejött vállalkozási szerződésben az előleg előírása nem kötelező, amennyiben a szerződésben az előleget mégis rögzítik, annak teljesítésére két lehetőség áll rendelkezésre. Az első forgatókönyv, hogy a dokumentumban leírt bruttó vállalási ár 34 százalékának megfelelő vállalkozói előleget a kedvezményezett az önerő terhére fizeti. Ebben az esetben a nevesített kivitelező által a hatályos számviteli és áfa törvényeknek megfelelő, valamint a költségvetéssel azonos tartalmú, a kedvezményezett nevére és a beruházás címére kiállított előlegszámlát, valamint a számla kiegyenlítését igazoló dokumentumot az időközi elszámolás alkalmával szükséges benyújtani.

A B verzióban a vállalkozási szerződésben rögzített bruttó vállalási ár 40 százalékának megfelelő vállalkozói előleget, de maximum 3,5 millió forintot a támogató fizet. Az előleg folyósítására az előlegigénylési kérelem elfogadását követő 30 napon belül kerül sor. Az előleg folyósítása érdekében a pályázónak a kivitelező által előállított díjbekérőt; biztosítékként a kivitelező által nyújtott, a támogató nevére szóló bankgaranciát; valamint a kivitelező köztartozásmentes adózói minőségéről szóló igazolást is be kell adnia.

Időközi elszámolást egy alkalommal lehet benyújtani szintén kétféleképpen, ennek keretében kizárólag a generálkivitelező által kiállított részszámla csatolható. A részszámla kiállításának feltétele a kivitelező általi készre jelentés.

Az A változatnál a készre jelentéskor a kivitelező a vállalkozási szerződésben rögzített bruttó vállalási ár 80 százalékáról állíthatja ki kedvezményezett nevére és a beruházás címére a részszámláját. A számla összegéből a kedvezményezett által kifizetett előleggel csökkentett összeget, de maximum 4 millió forintot folyósítanak. Ezen forgatókönyv esetében műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyv vagy kivitelezői teljességi nyilatkozatot; megvalósítási dokumentációt; a kivitelező által kiállított részszámlát és előlegszámlát; az előlegszámla megfizetésének igazolását; a telepített napelem, inverter és tároló garancialeveleit, a szabvány szerinti minőségi bizonylatokat, teljesítménynyilatkozatokat; az elosztóhálózat üzemeltető műszaki gazdasági tájékoztatót; a kivitelező köztartozásmentes adózói minőségéről szóló igazolását; valamint amennyiben releváns, önerő kifizetését igazoló bankszámlakivonatot kell benyújtani.

B verzió esetén az utolsót leszámítva ugyanezekre a dokumentumokra van szükség, és a készre jelentés után hasonlóan kell kiállítani a részszámlát. Itt a számla összegéből az előleg támogatástartalmával csökkentett támogatási összeget folyósítják, amennyiben a vállalkozási szerződésben rögzített ár támogatástartalma eléri vagy meghaladja az 5 millió forintot, akkor ez az összeg maximum 500 ezer forint.

A záró elszámolásra a HMKE rendszer szolgáltató általi átvételét követően, vagyis az üzembe helyezés megtörténte után jogosult a pályázó. A záró elszámolás része a kivitelező által kiállított végszámla, amely a vállalkozási szerződésben rögzített bruttó vállalási ár 20 százaléka, illetve minden egyéb, a beruházás keretében felmerült számla. A benyújtandó dokumentáció közé tartozik többek között az átvételt és üzembe helyezést igazoló jegyzőkönyv; a kivitelező által kiállított végszámla; az egyéb költségekhez kapcsolódó számlák; valamint a fotódokumentáció. Banki igazolások vagy pénztárbizonylatok, ennek hiányában készpénzátvételi elismervények is szükségesek.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.