Napelemes inverterek piaca

Napelemekről, technológiákról nagyon sokat írtam már, de még alig esett szó a napelemes rendszerek másik fő komponenséről, az inverterről.

Mivel az iparágban még nem látott mértékű hiány van éppen az inverterekből, most aktuális is áttekinteni a piaci helyzetüket. Először röviden, hogy mi is ez: az inverter egy áram átalakító, a napelemes rendszer “szíve”. A napelemek ugyanis egyenáramot termelnek, a nap sugárzásától és beesési szögétől függően elég változó teljesítményben és feszültséggel. Az inverter feladata, hogy ebből a “szabálytalan” egyenáramból egyenletes, és szép szabályos 220V-os és 50Hz-es mezei  váltóáramot hozzon létre – amit már bármely háztartási gépen tudunk használni.

A másik funkciója az inverternek, hogy figyeli az áramszolgáltató hálózatát (mert valójában nem folyton 230V és 50Hz van a hálózaton), és ahhoz szinkronizálja a kiadott váltóáramot. És még sok egyéb szabályozási funkcióval és mérési lehetőséggel is rendelkeznek általában.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.