Napelemes katamarán vigyázza a Nagy Korallzátonyt

Lebegő, környezetbarát őre lesz 2014-től a Csendes-óceáni Nagy Korallzátonynak. Az ausztrál kormány a tengervédelmi hivatallal és a nemzeti parkok igazgatóságával karöltve indította be tervét, melynek értelmében egy napelemes katamarán teljesít őrszolgálatot a világörökség részeként nyilvántartott természeti kincs teljes, 2600 km-es hosszában.

Az őrhajóra kiírt pályázatot az Incat Crowther és a Marine Engineering Consultants zöld vezérlésű Catamaran Patrol Vessel (CPV) nyerte, amelyet 12 fős legénységre terveztek. Hogy megfeleljen a Nagy Korallzátony kényes ökológiai rendszerének, a hajót egy nagy napelemes rendszerrel szerelték fel, amelynek lítium-ion akkumulátorokat tölt. A napmeghajtást szükség esetén dízellel válthatják fel. Két olyan hagyományos motort is beépítettek ugyanis, amelyek lehetővé teszik az energia-váltást, vagy pedig az akkumulátor feltöltését borús napokon, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.