Napelemes kiserőmű épült Cegléden

Nemrégiben kezdte meg működését egy ceglédi autókereskedés tetején az a 23 millió forintba került, és évi 22.500 kilowatt villamos energiát előállító kiserőmű, amelyet saját beruházásban a Phlegon Consult Kft. épített – mondta Gaál Tibor ügyvezető az MTI-nek.

A 23 millió forintos beruházás felét – vissza nem térítendő támogatásként – az Új Magyarország Fejlesztés Terv közép-magyarországi operatív programjából (KMOP) nyerte pályázaton a cég. A 225 darab napelem – amelyeket a német Signet cég szállított – felülete 310 négyzetméter. Az energiaforrás azonban csak kétharmadát teszi ki a beruházásnak, a többit a kiegészítő berendezések, például az egyenáramból váltóáramot előállító inverterek adják. A kiserőmű évente – mai áron számolva – 750 ezer forint értékű villamos energiát állít elő. Minden beépített egy kilowattnyi teljesítményre évi 1.150 kilowattóra előállított villanyáram jut. A megtérülést 10 és 15 év közé tette az ügyvezető, kalkulálva azzal is, hogy az áram ára emelkedni fog. A tavalyelőtt, magánszemélyek által alapított Phlegon Consult Kft.-nek ez az első ilyen referenciája. A napenergia hasznosítás mellett energia beszerzéssel is foglalkozik, brókerként. A második évi 17 millió árbevétel után idén már 100 millió forintos forgalommal számol a cég.

Ajánlott tartalom

Az új KRESZ-ben megjelennek az esélyegyenlőségi és a fenntarthatósági szempontok

Az új közlekedési szabályrendszer fokozottabb védelmet nyújt majd a közlekedés legvédtelenebb szereplői, így a gyalogosok és a kerékpárosok számára, valamint élhető, használható kereteket ad a közlekedés civil résztvevői, és versenyképességet növelő feltételeket biztosít a közlekedés hivatásos résztvevői számára - mondta el Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedésért felelős államtitkára a közlekedési kultúra napja programsorozat 10 éves, jubileumi megnyitóján pénteken.

Nincs hozzászólás

 1. Hölgyeim és Uraim!
  Az Indexben olvastam a ceglédi beruházásról. Szerintem a szöveg meglehetősen pontatlan. Az az érzésem, a szerzőnek fogalma sincs arról, mi különbség a teljesítmény, a csúcs-teljesítmény, a munka meg az energia között. (Nem tudom, az MTI hogyan adhat ki egy ilyen zagyva szöveget – de ez az ő dolguk.) Önöktől a megtérüléssel kapcsolatban kérdezek.

  Hogyan térül meg a 23 milliós beruházás 13 év alatt? Azt írják, évente 750 ezer forint árú elektromos energiát termelnek.
  Ha a 23 milliót hosszú távra befektetem, akkor 14 év múlva kapok (legalább) 39,3 milliót. A hozamom 16,3 millió, miközben az évente
  5%-kal dráguló energiára “csak” 14,7 milliót fizettem.

  Üdvözlettel:
  Baric Imre
  baric.imre@gmail.com

 2. Kedves Imre!
  A cég csak a bekerülési költség felét fektette be. Így az a befektetett 11,5 millió forint várhatóan megtérül számukra. Valamint azt sem szabad elfelejteni, hogy egy ilyen cég esetében már annak is egy óriási reklám értéke van ,hogy ezzel a hírrel bekerültek a médiába és cégük megítélését pozitív irányba terelik.
  üdv,
  László