Napelemes kiserőmű épült Cegléden

Nemrégiben kezdte meg működését egy ceglédi autókereskedés tetején az a 23 millió forintba került, és évi 22.500 kilowatt villamos energiát előállító kiserőmű, amelyet saját beruházásban a Phlegon Consult Kft. épített – mondta Gaál Tibor ügyvezető az MTI-nek.

A 23 millió forintos beruházás felét – vissza nem térítendő támogatásként – az Új Magyarország Fejlesztés Terv közép-magyarországi operatív programjából (KMOP) nyerte pályázaton a cég. A 225 darab napelem – amelyeket a német Signet cég szállított – felülete 310 négyzetméter. Az energiaforrás azonban csak kétharmadát teszi ki a beruházásnak, a többit a kiegészítő berendezések, például az egyenáramból váltóáramot előállító inverterek adják. A kiserőmű évente – mai áron számolva – 750 ezer forint értékű villamos energiát állít elő. Minden beépített egy kilowattnyi teljesítményre évi 1.150 kilowattóra előállított villanyáram jut. A megtérülést 10 és 15 év közé tette az ügyvezető, kalkulálva azzal is, hogy az áram ára emelkedni fog. A tavalyelőtt, magánszemélyek által alapított Phlegon Consult Kft.-nek ez az első ilyen referenciája. A napenergia hasznosítás mellett energia beszerzéssel is foglalkozik, brókerként. A második évi 17 millió árbevétel után idén már 100 millió forintos forgalommal számol a cég.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.

Nincs hozzászólás

  1. Hölgyeim és Uraim!
    Az Indexben olvastam a ceglédi beruházásról. Szerintem a szöveg meglehetősen pontatlan. Az az érzésem, a szerzőnek fogalma sincs arról, mi különbség a teljesítmény, a csúcs-teljesítmény, a munka meg az energia között. (Nem tudom, az MTI hogyan adhat ki egy ilyen zagyva szöveget – de ez az ő dolguk.) Önöktől a megtérüléssel kapcsolatban kérdezek.

    Hogyan térül meg a 23 milliós beruházás 13 év alatt? Azt írják, évente 750 ezer forint árú elektromos energiát termelnek.
    Ha a 23 milliót hosszú távra befektetem, akkor 14 év múlva kapok (legalább) 39,3 milliót. A hozamom 16,3 millió, miközben az évente
    5%-kal dráguló energiára “csak” 14,7 milliót fizettem.

    Üdvözlettel:
    Baric Imre
    baric.imre@gmail.com

  2. Kedves Imre!
    A cég csak a bekerülési költség felét fektette be. Így az a befektetett 11,5 millió forint várhatóan megtérül számukra. Valamint azt sem szabad elfelejteni, hogy egy ilyen cég esetében már annak is egy óriási reklám értéke van ,hogy ezzel a hírrel bekerültek a médiába és cégük megítélését pozitív irányba terelik.
    üdv,
    László