Napelemes közvilágítás a dél-szlovákiai Dobfeneken

A rimaszombati járásbeli Dobfenek (Dubno) község az első Szlovákiában, mely napelemes lámpákkal biztosítja a közvilágítást.

A magyarlakta, 138 fős kisközség azért döntött a napelemes lámpák mellett, mert azok a felszerelés után a lehető legkedvezményesebben – ingyen – biztosítják a fényt – írja a Bumm.sk révkomáromi hírportál.
A faluban a 10 napelemes lámpa mellett 28 hagyományos, elektromos lámpát is felszereltek, lecserélve 22 régi világítótestet. Az faluban elégedettek az újítással és azt remélik, hogy az új közvilágítással csökkennek a község kiadásai.
Dobfenek pályázat útján 46 ezer eurót (13 millió forint) nyert el a közvilágítás fejlesztésére a szlovák földművelésügyi minisztérium ügynökség által meghirdetett vidékfejlesztési program keretében.
A napelemes lámpák akkor is képesek feltölteni napközben az akkumulátoraikat, ha borús az ég, és egész éjjel képesek világítani.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk milyen napelemes rendszert telepítését engedélyezni most az állam

Jelenleg aki, napelemes rendszert telepítene annak csak a szigetüzemű rendszert engedélyezik. De mi is az a sziegetüzem?