Napelemes közvilágítás a dél-szlovákiai Dobfeneken

A rimaszombati járásbeli Dobfenek (Dubno) község az első Szlovákiában, mely napelemes lámpákkal biztosítja a közvilágítást.

A magyarlakta, 138 fős kisközség azért döntött a napelemes lámpák mellett, mert azok a felszerelés után a lehető legkedvezményesebben – ingyen – biztosítják a fényt – írja a Bumm.sk révkomáromi hírportál.
A faluban a 10 napelemes lámpa mellett 28 hagyományos, elektromos lámpát is felszereltek, lecserélve 22 régi világítótestet. Az faluban elégedettek az újítással és azt remélik, hogy az új közvilágítással csökkennek a község kiadásai.
Dobfenek pályázat útján 46 ezer eurót (13 millió forint) nyert el a közvilágítás fejlesztésére a szlovák földművelésügyi minisztérium ügynökség által meghirdetett vidékfejlesztési program keretében.
A napelemes lámpák akkor is képesek feltölteni napközben az akkumulátoraikat, ha borús az ég, és egész éjjel képesek világítani.

Ajánlott tartalom

Napelemek: Hogyan befolyásolják a környezeti tényezők a termelést?

Az NREL szerint az éves napelem tisztítás 1,9% -os veszteséget csökkenthet 1,5% -ra, de az árnyékolás, a madarak és a hőmérséklet is csökkentheti a termelést, míg a szennyeződések akár 5% -os veszteséget is okozhatnak az USA-ban.