Napelemes kutyaház? Miért ne!

Elsőre furcsának tűnhet, hogy miként is függhet össze a napelem és az állattartás, de már ezen a területen is találtak fejlesztők kapcsolódási pontot.

Már nem csak házunkra szereltethetünk napelemeket, hanem akár házi kedvencünk óljának tetejére is. Elsőre talán luxusnak tűnhet az ötlet, hisz a napelemek a csökkenő piaci árak ellenére sem számítanak olcsó terméknek, mégis ésszerű megoldást jelent az áramszükséglet csökkentésére. A kutyaház alapvető célja, hogy a kutyáikat az állattulajdonosok kényelmes és biztonságos körülmények között tudhassák, ugyanakkor adott egy kihasználatlan tetőfelület is, ami napelemek integrációjával jól hasznosítható. A panelek nem feltétlenül a hálózatra termelnek, hanem önálló kis rendszert alkotnak, ami csupán a kutyaház áramszükségletét tudja biztosítani. A napelemekkel termelt árammal üzemeltethető a kutya kényelmét fokozó hűtő-fűtő berendezés, vagy kamera. A fűtésről a padló alatt elhelyezett fűtőelemek gondoskodnak, míg a nyári melegben a hűtést és a friss levegőt egy beépített ventilátor biztosítja. Egy integrált automata berendezésnek köszönhetően az ideális hőmérséklet beállítható házi kedvencünk részére. Az opcionálisan beépíthető kamera segítségével pedig ellenőrizni tudjuk, hogy kutyánk biztonságban van.

A NAPELEMES KUTYAHÁZ ELŐNYEI

A napelemek elhelyezése szempontjából a kutyaház nagy előnye saját ingatlanunkkal szemben, hogy mozgatható. Tehát adott a lehetőség, hogy a panelekkel szerelt házikó olyan helyen kerüljön elhelyezésre, ahol állandóan biztosított a besugárzás. További nagy előnyt jelent, hogy a kutya kényelmét és biztonságát szolgáló berendezéseknek nincs extra áramköltsége. A kutya számára is biztonságos az ól, hisz az elektromos berendezésekhez nem tud hozzáférni. A házi kedvenc valóban nincs kitéve a feszültség alatt álló eszközöknek, a PCB-k például vízálló műanyag dobozokban helyezkednek el. Emellett nem elhanyagolható az sem, hogy a gazdi nyugodtan alhat, mert kis kedvence egész éven át ideális körülmények között élhet. Napelemes kutyaházat kis hozzáértéssel saját magunk is építhetünk, de ahogy a nagy, háztartási fotovoltaikus rendszereknél, úgy ebben az esetben is javasolt szakemberek alkalmazása.

 

Ajánlott tartalom

Megfelelő szigetelés és nyílászáró fűtési költségei lefelezéséhez

Az új rezsiszabályok életbe lépésével számos háztartásban indult meg a dilemma, hogyan is lehetne a fűtést korszerűsíteni. Arra azonban nem biztos, hogy mindenki „számszerűen” gondolt, hogy mennyire energiapazarlók is a 70-es, 80-as években épült otthonok. Cikkünkből egyértelműen kiderül, miért is annyira fontos a fűtésrendszer átalakítása mellett a megfelelő szigeteléssel és a nyílászáró cserével is foglalkozni.