Napelemes laptop elérhető közelségben

A Madridban megrendezett LibreMeetingen mutatta be tegnap az iUnika spanyol gyártó napelemes laptopjait.

A laptopok fedelébe napcellákat építettek, melyek nagyjából 4 watt előállítására képesek, tehát az akkumulátor újratöltését képesek megoldani. A GYY névre keresztelt koncepció háza bioműanyagból és más szerves, biológiailag lebontható anyagokból készült, tehát igazán ökobarát megoldás. Az iUnika GYY egy Linux operációs rendszerrel előtelepített laptop 400 MHz-s processzorral, valamint 128 MByte RAM-mal, ami az átlagfelhasználó igényeit teljes mértékben ki tudja elégíteni. A tárhely ehhez képest igen nagy, hiszen 64 GB-os flashmemóriáról van szó. A kijelző mérete 8 inch, felbontása 800 x 480 pixel.

A legjobb hír, hogy a modell nemcsak környezetbarát, hanem olcsó is. A GYY-t júniustól kezdik árusítani 130-160 euróért, tehát a napcellával ellátott, ezáltal energiahatékonyabb laptop valóban elérhető. Igaz, nem elégít ki minden igényt, de a netes böngészés, levelezés és szövegszerkesztés feladataira tökéletesen alkalmas.

Ajánlott tartalom

Több tengerparti város süllyedése gyorsabb, mint a tengerszint emelkedése

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik állapította meg a szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása.