Napelemes lesz az Apple okosórája?

Egy New York Timesban megjelent cikk újabb érdekes, de meg nem erősített információkkal bővíti a továbbra is titokban tartott iWatchról szóló találgatáshalmot. A legfurcsább ötlet, hogy a beszámoló szerint az Apple okosórája a napenergiát is hasznosítja majd.

A napilap vasárnapi számában megjelent cikk szerint az Apple a napelemes és a drót nélküli akkumulátortöltést is tesztelte az okosóra tervezése közben. A drót nélküli megoldás a máshol, például a Nokia Lumia 920-asban már gyárilag alkalmazott mágneses indukció elvén alapulna. A napenergiát viszont nem külön az órához csatolható panelen keresztül szívná magába az óra, a tervezők a kijelzőbe építenének egy speciális réteget. Szintén nem új ötlet, de modern kütyüknél és okoseszközöknél viszonylag ritkán használt megoldás, hogy az iWatchban mozgási energiával is töltenék az akkumulátort. A kar mozgásából fakadó kinetikus energiát már hagyományos karórákban is felhasználták. A kézmozdulatok hatására forgó rotor áttételeken keresztül egy mágneskereket forgat egy tekercs előtt, amiben így áram indukálódik. Az Apple a megoldás egy saját változatára 2009-ben nyújtott be szabadalmi kérelmet.

A fenti megoldások egyenként is segíthetnek az okosórák legnagyobb problémáján azzal, hogy az amúgy (a telefonokhoz hasonlóan) egynapos töltöttséget meghosszabbítják valamennyivel. A riport a korábban már emlegetett hajlított kijelzős pletykát is megismételte. A New York Times szakírói Tony Fadellt, az iPod egyik tervezőjét is megszólaltatták, aki megerősítette, hogy az Apple hosszú éveken át kísérletezett, hogy potensebb akkumulátorokat szerelhessen a termékeibe. A napenergia már akkor is a lehetőségek között volt, de nem értek el vele átütő sikereket.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Ez a világ legzöldebb fesztiválja?

2023-ban június 1. és június 3. között tartották meg a NorthSide Festivalt, amely a világ egyik legfenntarthatóbb kulturális rendezvénye.