Napelemes parabola

Az IBM Research olyan napelemes rendszert fejlesztett ki, amely képes az összegyűjtött energia 80%-át felhasználni.

Egy magas koncentrációjú rendszerről van szó, amely össze tudja sűríteni 2000 nap erejét több száz napelemes chip segítségével, amelynek felülete egyenként egy cm2. A titok, hogy minden cellát egy, a szuperszámítógépeknél alkalmazott technológiával hűtenek. A napelemes parabola első példányát, amely megváltoztathatja a napelemek jövőjét, az IBM zürichi székhelyén helyezték el.

E napelemes modulok képesek a begyűjtött napenergia több mint 30 %-át villamos energiává átalakítani, további 50%-ot pedig hő formájában gyűjtik be, amit például víz sótalanítására lehet alkalmazni. Vagyis ez azt jelenti, hogy a rendszer a begyűjtött napenergia mintegy 80 %-át képes hasznosítani, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.

Nincs hozzászólás

  1. Nem tudom, mi volt az eredeti cikk, de ez gáz: Egy magas koncentrációjú rendszerről van szó, amely össze tudja sűríteni 2000 nap erejét több száz napelemes chip segítségével, amelynek felülete egyenként egy cm2

    Azért lehetne valakit szerezni, aki tud angolból fordítani.