Napelemes piramisok nőhetnek a sivatagban

Több ezer háztartás energiaszükségleteit láthatják el azok a piramist idéző napelem-farmok, amelyeket Abu Dzabi határában építhetnek fel egy a művészetet és a fenntarthatóságot előtérbe helyező projekt keretében.

Az Inhabitat zöld technológiával foglalkozó oldal értesülései szerint a Lunar Cubit nevű létesítmény tervei első helyen végeztek a Land Art Generator Initiative nevű versenyen. A kezdeményezés lényege az volt, hogy a tervezők művészeti elemeket és „interdiszciplináris folyamatokat” ötvözzenek a megújuló energia ideájával. A pályázóknak két szempontot kellett figyelembe vennie: kellő mennyiségű energiát termelni több ezer háztartás számára, ugyanakkor innovatív köztéri installációt létrehozni.

A Lunar Cubit összesen nyolc, napelemekkel borított kisméretű piramisból áll, amelyek félkörben helyezkednek el egy központi, nagyobb piramis körül. Az építmények egyfajta holdnaptárként is funkcionálnak, míg a középső piramis a Hold fázisainak megfelelően kap díszkivilágítást (újholdkor teljes fényárban úszik, majd ez folyamatosan csökken). A kisebb piramisok a holdnaptár nyolc fázisát jelképezik és az égitest aktuális helyzete szerint jelzik, a Hold helyzetét. Természetesen a fényhatásokat energiatakarékos LED-égők biztosítják. A piramisokat borító, üveg és szilícium keverékéből készült napelem-panelek mindegyike 250 háztartás ellátására elegendő energiát termel nap közben. Ha megépítik, a Lunar Cubit költségei öt éven belül megtérülhetnek a megújuló energiának köszönhetően. A piramisokat Robert Flottemesch, Jen DeNike, Johanna Ballhaus és Adrian P. De Luca a Fast Co Design munkatársai álmodták meg. A Land Art Generator Initiative szervezői most befektetőket keresnek, hogy a várhatóan turistalátványosságként is népszerű napenergia-farmot felépíthessék.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.