Napelemes rendszer falusi CSOK-ból? Lehetséges!

Nagyjából egy éve van lehetőség vidéki ingatlanok vásárlására, bővítésére, felújítására a Magyar Állam által biztosított Családi Otthonteremtési Kedvezményből, vagyis a CSOK-ból.

A program keretében a gyermekek száma után járó támogatást pedig korszerűsítésre, például a központi fűtés kialakítására, illetve cseréjére is felhasználható, ami tartalmazhatja a megújuló energiaforrások alkalmazását is. Ez alapján adódik a kérdés, hogy a falusi CSOK felhasználható-e napelemes rendszer telepítésére is? A válasz: IGEN!

MILYEN MUNKÁLATOKRA HASZNÁLHATÓ FEL A FALUSI CSOK?

Azok, akik nem új ingatlan vásárlásán gondolkodnak, hanem a már meglévő ingatlanukat szeretnék komfortosabbá tenni családjuk számára az alábbi lehetőségük van a falusi CSOK keretében:

  • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kialakítása,
  • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan ingatlanokban, amelyek korábban nem rendelkeztek vele, 
  • központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is – például: napelemes rendszer létesítése,
  • az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
  • a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje,
  • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
  • kémény építése, korszerűsítése,
  • belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást,
  • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint
  • a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉS NAPELEMES RENDSZERREL

A falusi CSOK felhasználására vonatkozó kormányrendelet fűtéskorszerűsítés esetén lehetővé teszi azt, hogy valamilyen megújuló energiaforrás alkalmazásával kerüljön az végrehajtásra. Erre a legjobb és legegyszerűbb mód a napelem. Pontosabban napelemes rendszer kialakítására csak abban az esetben van lehetőség a kedvezményből, ha az a központi fűtési rendszer részét képezi. A központi fűtési rendszer lényege, hogy a hő máshol kerül megtermelésre, mint felhasználásra. 

A falusi CSOK rendelkezései értelmében követelmény a központi kezelés. Mindez azt jelenti, hogy a fűtési rendszernek meg kell felelnie a hatályos műszaki előírásoknak, és nem csak helyiségenként, hanem központilag is irányíthatónak kell lennie. Napelemes rendszernél ez úgy oldható meg, ha a kialakításra kerülő fűtési rendszer részben vagy egészben árammal működik, valamint a fűtés központi rendszerű, vagyis a fűtési rendszer a teljes lakást ellátja központi irányítással. Az elektromos fűtéshez pedig a legegyszerűbb a szükséges áramot napelemekkel előállítani. Egy megfelelően méretezett napelemes rendszer ráadásul nem csak a fűtésről, hanem a teljes ingatlan energiaszükségletét is biztosítani tudja!

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.