Napelemes rendszert, zöld hitelből?

Mit is jelent az, hogy zöld hitel? – adódhat a kérdés. Ez nem más, mint egy olyan kedvezményrendszer, ami előnyben részesíti azokat a hitelkérelmeket, amelyek olyan ingatlanokra kötetnek, amelyek valamilyen megújuló energiaforrást alkalmaznak. A zöld hitelekkel kapcsolatos pontos feltételrendszere csak a későbbiekben lesz elérhető, de az eddigi információkat ebben a cikkünkben ismertetjük. ZÖLD TŐKEKÖVETELMÉNY-KEDVEZMÉNY PROGRAM …

Mit is jelent az, hogy zöld hitel? – adódhat a kérdés. Ez nem más, mint egy olyan kedvezményrendszer, ami előnyben részesíti azokat a hitelkérelmeket, amelyek olyan ingatlanokra kötetnek, amelyek valamilyen megújuló energiaforrást alkalmaznak. A zöld hitelekkel kapcsolatos pontos feltételrendszere csak a későbbiekben lesz elérhető, de az eddigi információkat ebben a cikkünkben ismertetjük.

ZÖLD TŐKEKÖVETELMÉNY-KEDVEZMÉNY PROGRAM

A jegybank 2020-2023 között olyan tőkekövetelmény-kedvezményt kíván meghirdetni a Magyarországon székhellyel rendelkező hitelintézetek számára, ami támogatja a kihelyezett zöld lakáscélú hiteleket a klímabarát pénzügyi termékek elterjedése és az ingatlanállomány energiahatékonyságának javítása érdekében. Mindez azt jelenti, hogy a bankok a 2020. január 1. és 2023. december 31. között az energiahatékonysági lakáscél – vásárlás, építés, felújítás – szolgáló kihelyezett hitelek után „tőkekövetelmény-kedvezményt”, az e kölcsönöket felvevő fogyasztók pedig kamatkedvezményt kaphatnak. A jegybank bízva program sikerében már azt is előrevetíti, hogy a tervezet sikeressége esetén a program 2023 után is folytatódik. Emellett konzultáció indul a zöld jelzáloglevelek kibocsátását illetően is.  Az MNB ösztönözni kívánja az úgynevezett „zöld jelzáloglevelek” hazai megjelenését és elterjedését is. Ennek érdekében a jegybank a hitelintézetekkel is egyeztetve intézkedéseket kíván kidolgozni.

MI A ZÖLD HITELEK JELENTŐSÉGE?

Jelenleg nagy hátrányt jelent, hogy a bankok a hitelezés során nem fordítanak kiemelt figyelmet az épületek energetikai tulajdonságaira, annak ellenére sem, hogy a jobb energiabesorolású ingatlanok rezsiköltsége jóval alacsonyabb. Ez pedig azt jelenti, hogy az alacsonyabb fix kiadások mellett az ügyfeleknek is több pénz marad a zsebében, amit esetlegesen a felvett hitel törlesztésére is fordíthat. A zöld hitelek ezáltal kisebb kockázatúak is lehetnek, mint a hasonló, ám nem zöld kölcsönök. Mindezeknek köszönhetően pedig a energiahatékony lakáscélú hitelek átlagosan kedvezőbbek is tudnak lenni. A hazai energiafelhasználás közel 40 %-ért az épületállomány tehető felelőssé. Ezeknek az ingatlanoknak pedig jelentős része műszaki és hőtechnikai szempontból nem tekinthető korszerűnek. Ezért kijelenthető, hogy számottevően csökkenthető lenne a teljes magyarországi energiafelhasználás, ha ezeknek az épületek energetikai fejlesztéseken mennének keresztül. A kedvezményes zöld kölcsönökkel a szolgáltatást igénybe vevők a pénzügyeik révén is szolgálhatják a fenntarthatóságot. Emellett pedig a hiteleket nyújtó pénzintézetek is közvetve hozzá tudnak járulni a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

 

Ajánlott tartalom

Az aszály ellen segít védekezni egy új fejlesztésű napelem

Napelemek segítségével támogatják egy franciaországi farm termelését.