Napelemes repülővel Amerikán át

Az Egyesült Államokat készül átszelni Solar Impulse nevű napelemes repülőgépével Bertrand Piccard svájci kutató és pilóta 2013-ban.

A nyugati partról a keleti partra tartó utat kereken két hónap alatt tervezik megtenni az átlag 70 kilométer/órás sebességgel haladó napelemes légi járművel. A vállalkozás Piccard és pilótatársa, André Borschberg 2015-re tervezett nagyszabású kísérletének, a Föld körülrepülésének előkészítését szolgálja – jelentették be a svájci szakemberek kedd este New Yorkban. Az Egyesült Államok átszeléséhez a napelemes repülés úttörői ugyanazt a gépet fogják használni, amellyel idén nyáron Európából indulva átszelték a Gibraltári-szorost, majd vissza is tértek Svájcba. A repülőgép 24 órát képes egyfolytában a levegőben tölteni. A több szakaszra osztott, 6000 kilométeres körutat egyetlen csepp üzemanyag nélkül, csak a Nap energiájának felhasználásával tették meg. Az amerikai utat is szakaszokra osztják: San Franciscóból Washington érintésével repülnek New Yorkba. Eközben készül egy új napelemes repülőgép, amely már akár hat napot lesz képes a levegőben tölteni, és pihenésre, alvásra is enged időt a pilótáknak. Piccardék terve szerint ez a második gép alkalmas lesz a 2015-re tervezett világ körüli repülésre. A Solar Impulse nevű, négy légcsavaros villanymotorral közlekedő repülőgépet több mint 11 ezer 600 napelem hajtja. Mérete megegyezik egy Airbus A340-as repülőgép méretével – több mint 63 méter hosszú -, súlya viszont alig 1,6 tonna.

Ajánlott tartalom

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergiával kapcsolatos egyezményt

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia termelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.