Napelemes takaró az afrikaiaknak

Furcsán hangzik, de a napelemes takaró hozzájárulhatna az egészségügyi ellátáshoz Afrikában – azáltal, hogy azoknak az embereknek, akiknek nincs áramhozzáférésük, hogy tölthessék a telefonjaikat, melyeket arra használnak, hogy szöveges üzeneteket váltsanak egészségügyi információkkal a HIV-fertőzöttekel és tuberkulózisban szenvedőkkel.

Ezt hívják a Portable Light iTEACH Takarónak, ami életeket akar menteni.

A mobiltelefon technológia elképesztően nagy szerepet játszik a zöld kezdeményezések esetében, hihetetlen mennyiségű jót képes termelni. A mobiltelefon egyszerű dolog, mégis van egy probléma, ez pedig a készülék töltése.

Annak érdekében, hogy minél többen hozzá juthassanak mobiltelefonon keresztül az egészségügyi ellátáshoz, az iTEACH takaró el akar jutni a világ legszegényebb embereihez, hozzáférést biztosítva számukra a mobilhálózathoz, a közvilágításhoz. Továbbá fellendítené a helyi gazdaságot, a helyi gyártási módszerek révén. Célja, megoldást találni a betegségek megelőzésére és emberéleteket mentsen.

A javasolt kísérleti projektben lehetővé válik az egészségügyi információk terjesztése szöveges üzenetek segítségével, megújuló, napenergiával történő otthoni világítórendszerek installálása és a mobiltelefon töltés rendszer kiépítése KwaZulu-Natalban.

„A nők a helyi varró klubokban rögzítenék a napelemeket a helyben készült sürgősségi takarókra. Nappal a beteg használja a takarót, hogy melegen tartsa magát a szabadban. A napfény három órán keresztül tölt, az újratölthető akkumulátor 6 watt energiát képes tárolni óránként. Éjszakánként telefont lehet tölteni vele, mivel tízórányi áramot produkál. A következő napon a takarót feltöltötte a beteg, aki így hozzájárul a saját kezeléséhez, továbbá megújuló energiát és fényt szolgáltat a családtagjai számára.” – olvasható az útmutatóban.

A projektnek mikrofinanszírozásra és egy hatékony üzleti tervre van szüksége ahhoz, hogy eljusson a majd’ 14 millió rászoruló emberhez.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit