Napelemes támogatást osztottak, 1 nap alatt kimerült a keret Németországban

Németországban idén 300 millió eurót különítettek el elektromos autókhoz kapcsolódó magán napelemes rendszerek támogatására, de a program gyorsan kifogyott, így ideiglenesen leállt.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Németországban az idei évben összesen 300 millió eurót, ami közel 116,7 milliárd forintot jelent, különítettek el az elektromos autókhoz kapcsolódó magán napelemes rendszerek támogatására. Azonban sajnos csak rövid ideig örülhettek ennek a kezdeményezésnek, mivel gyorsan elfogyott a rendelkezésre álló pénz, és a programot ideiglenesen le kellett állítani, amíg újra forrás nem áll rendelkezésre. Az elektromos autók magán napelemes töltőinfrastruktúrájának bővítésére szánt forrásokat teljes mértékben felhasználták, írta az index.hu. A napelemes vállalatok aktívan keresték a potenciális ügyfeleket, hogy minél hamarabb kihasználják az állami támogatás nyújtotta előnyöket. Azonban a jelentkezési roham olyan hatalmas volt, hogy már az első napon le kellett állítani a programot, mivel több ezren jelentkeztek a támogatásra mindössze egyetlen nap alatt. A német hatóságok összesen mintegy 33 ezer kérelmet hagytak jóvá, és egy beruházásra legfeljebb 10 200 euró (3,97 millió forint) támogatást adnak. A szövetségi digitális és közlekedési minisztérium által biztosított 2023-as költségvetési források kimerültek ezzel. Az első napon már 23 ezer kötelezettségvállalás érkezett, közel 200 millió euró értékben.

Azonban mi lesz a helyzet a magyar napelemesekkel? A minisztérium és a napelemes szervezetek képviselői összeültek, és több részletkérdésben egyértelműsítették a kormányzati álláspontot. A legjobb megoldásnak az energiaközösségek létrehozását tartják, és számos szakértő azt javasolja, hogy akik megkezdték a napelemes beruházásukat, azoknak haladéktalanul fejezzék be, mivel a jövőben várhatóan csak nehezebb feltételekkel lehet majd ebben részt venni.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.