Napelemes vásárcsarnok Párizsban

Párizs legnagyobb naperőművét avatta fel Bertrand Delanoë főpolgármester: a 2000 napelemet a francia főváros északi részén fekvő 18. kerületben lévő Halle Pajol tetejére szerelték fel.

Az 1920-as években épített, a közelmúltban restaurált vásárcsarnok, amelyben az üzletek mellett ifjúsági szálloda és könyvtár is nyílik, az első pozitív energiájú építmény, amely egy sűrűn lakott város közepén áll. A napelemek, amelyeket már március végén bekapcsoltak a párizsi hálózatba, 3500 m2 – t foglalnak el. Évi 400 ezer kWh teljesítményükkel a csarnok valamennyi elektromos berendezésének fogyasztását biztosítják. A bretagne-i ArmorGreen által épített naperőmű létrehozásának költsége 1,6 millió euró volt, Párizs városa (55%) Ile-de-France tartomány (10%), valamint a SEMAEST cég (35%) finanszírozta, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.