Napelemfarm épült a szabolcsi Kemecsén

Az 540 napelemtáblából álló napelemfarmnak három nagyobb iskola áramigényének megfelelő teljesítménye van. A projektben biomasszagyártó gépsor és a megújuló energiaforrásokat bemutató Zöld-ház is létesült.

Napelemfarm és biomasszagyártó gépsor épült ki 240 millió forintból a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén, a nagyrészt norvég támogatásból megvalósult beruházást szerdán adták át a Nyíregyházához közeli kisvárosban. A program keretében egy 150 kW teljesítményű, 540 napelemtáblából álló napelemfarmot hoztak létre, amely a megtermelt energiát az elektromos hálózatba táplálja vissza. „A rendszer éves szinten három nagyobb iskola áramellátását tudná biztosítani” – mondta Gacs Mátyás, a projektgazda Dream Way Global Kft. tulajdonosa az eseményen az MTI-nek.

A város belterületén megvalósult projekt egy biomasszagyártó gépsor kiépítését és a megújuló energiaforrásokat bemutató Zöld-ház létrehozását is tartalmazta. A biohulladék újrahasznosító üzem zöldhulladékból fűtőanyagokat, pelletet és brikettet állít elő, amelyek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését. A Zöld-ház az energiaforrások mellet szigetelési és nyílászáró megoldásokat mutat be.

A megújuló energiákkal és környezetbarát technológiákkal foglalkozó Dream Way a nyilvános cégadatok szerint 2014-ben 677,5 millió forintos nettó árbevétel mellett 86,8 millió forint mérleg szerinti eredményt ért el. A több mint 239 millió forint értékű beruházáshoz a Norvég Alap csaknem 171 millió forint támogatást biztosított.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.