Napelemgyár épül Székesfehérváron

Napelemek gyártását kezdi meg az év második felében a székesfehérvári Jüllich Glas Holding; az új üzletág létrehozását több mint egyéves kutató-fejlesztő munka előzte meg, megvalósításra pedig csaknem 3 milliárd forintot költött a vállalatcsoport – mondta a társaság tulajdonosa az MTI-nek hétfőn.

Jüllich Ádám tájékoztatása szerint a napelemek tervezéséhez, gyártásához szükséges tudás megszerzésére tavaly tavasszal egy 300 millió forint értékű kutatás-fejlesztési projektet indításával készült fel a vállalatcsoport. Megvalósításához az Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának keretében 184 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert. A beruházás keretében a Sóstó Ipari Parkban 13 ezer négyzetméter alapterületű üzemet épített. Az új üzemben egy év alatt legyártott napelemek 13,2  gigawattóra energia termelésére lesznek képesek. Ez az energiamennyiség 5-7 ezer háztartás teljes energiaellátására elegendő. A napelemgyártásban – az építészeti üveghez hasonlóan – a solar technológiák piacán is vezető szerepet akar szerezni a Jüllich Glas – mondta a cégcsoport tulajdonosa.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.