Napelemgyár Komlón: túl korai volt az öröm?

Túl sok az egyezés, túl kevés az eredmény. Félő, hogy Szigetvár után Komlón sem épül meg a napelemgyár. A tervek szerint 2011 novemberében nyitotta volna meg kapuit a városban a napelemgyártó üzem, ám egyelőre csak az épület alapjai árválkodnak a kijelölt területen.

A Solar Energy System Kft. különböző okokra hivatkozva 3 hónapos halasztást kért az önkormányzattól, amelyet meg is kapott. A történet itt kezd kísértetiesen hasonlítani arra, amely Szigetváron játszódott le az elmúlt két-három évben. Ott 2008-ban kötött megállapodást a társaság a várossal, szintén egy napelemgyár felépítését, új munkahelyek teremtését ígérve. Az önkormányzat által biztosított 5100 négyzetméteres terület bérleti díjának fizetésével azonban már akadtak gondok (egy képviselő-testületi anyag szerint a pénzügyi irodának kellett az 50 ezer forint/hó – később 30 ezer forint/hó – bérleti díj behajtásáról gondoskodnia), majd miután a végső, többször is módosított határidőre sem kezdték el a munkálatokat, az új városvezetés 2010. december 30-ával felmondta a céggel kötött szerződést.

 
Szinte ezzel egy időben a cég neve Komlón bukkant fel, ahol az ipari park egy darabját adták bérbe a vállalkozásnak, hasonlóan kedvező feltételek mellett. Bár a kezdet biztatónak tűnt, már az ünnepélyes alapkőletétel is csúszott, azóta pedig szinte semmi nem történt a tervezett gyár területén. A képviselők rendre feltették a kérdést a városvezetésnek, mi állhat valójában a késlekedés mögött, a társaság azonban a polgármesteren keresztül mindig igyekezett megnyugtatni az aggodalmaskodókat. Az összesen 1 milliárdos, 400 milliós pályázati pénzzel támogatott beruházásnak a legújabb ígéretek szerint kora tavaszra kellene elkészülnie.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Hamarosan lezárul az E.ON Áramszolgáltató Zrt. beolvadása az MVM Next Energiakereskedelem Zrt.-be

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. július 1-jétől egységes márka alatt szavatolja az energiaellátást az egyetemes szolgáltatásban, miután lezárul az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvadása a társaságba - tájékoztatta az állami tulajdonú energetikai cég szerdán az MTI-t.