Napelempark épül Szatmárnémeti közelében

A világ hetedik legnagyobb napelemparkja épül a Szatmárnémetitől harminc kilométernyire fekvő Sárközújlakon (Livada Mica) – közölte szerdán a Szatmar.ro hírportál.

A 145 hektáros területen fekvő energetikai létesítmény negyedmillió napeleme Szatmárnémeti lakosságának háromnegyedét lesz képes ellátni villanyárammal – közölte Ramses Hernandez Ramirez, a sevillai székhelyű beruházó, a Bester Generación projektmenedzsere. „Romániában a zöld energiával kapcsolatos törvénykezés igen kedvező. (…) Mivel Craiova mellett már van egy napelemparkunk, és csupa pozitív tapasztalataink vannak, úgy döntöttünk, folytatjuk beruházásainkat Romániában” – magyarázta Ramses Hernandez Ramirez. A tervek szerint legkésőbb szeptember elejére végeznek a napelemek telepítésével. A cél, hogy az év végéig beindulhasson a termelés. A park maximális kapacitása 68 megawatt lesz, amely közel 60 000 átlagos család fogyasztását tudja majd kielégíteni – írta a Szatmar.ro

Ajánlott tartalom

Együttműködési megállapodást kötött a Roszatom és a kínai atomenergia-hatóság

A gyorsneutronos reaktorok fejlesztéséről, a nukleáris üzemanyagciklus zárásáról írt alá hosszú távú együttműködési megállapodást Alekszej Lihacsov, az orosz Roszatom vezérigazgatója és Csang Ko-csien, a Kínai Népköztársaság Atomenergia Hatóságának (CAEA) vezetője Hszi Csin-ping kínai elnök oroszországi látogatása során Moszkvában - közölte a Roszatom szerdán az MTI-vel.