Napelemparkot építtetett a monostorpályi önkormányzat

Önkormányzati tulajdonban lévő naperőművet adtak át szombaton a hajdú-bihari Monostorpályiban. Az évi 300 ezer kilowattóra áramot előállító, 195 millió forintos beruházás az európai unió támogatásával valósult meg.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár kapcsolta rá a napelemparkot az országos hálózatra. Az államtitkár példaértékűnek nevezte a fejlesztést, amelynek eredményeként a kistelepülés önkormányzata évi 10-11 millió forint bevételhez jut a napenergiával termelt áram értékesítéséből. Szabó József, Monostorpályi független polgármestere a naperőmű átadásán elmondta: a 195 millió forintos beruházás felét európai uniós, illetve hazai központi támogatásból valósították meg, a saját rész biztosításához hitelt is felvettek. Az összesen 1060 napelem panelt a falu határában, önkormányzati területen helyezték el. A beruházás a hazaiak mellett szlovák és román beszállítók közreműködésével valósult meg – ismertette a polgármester.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.