Napelemprogram Peru szegényeinek

Nagyszabású energiaprogramba fogott Peru: a dél-amerikai ország kormánya elhatározta, hogy 2016-ig az ország lakossága 96%-ának juttat elektromos áramot, a megújuló energiákat terjesztve a legszegényebb családok körében.

A terv jelentőségét különösen akkor érthetjük meg, ha tudjuk, hogy ma a peruiaknak csaknem a fele él a szegénységi küszöb alatt (19% mélyszegénységben) és eddig csak a lakosságnak csak 66%-át kapcsolták be az elektromos hálózatba. A „házi napelemes nemzeti villamosítási program (Programa Nacional de Electrificación Fotovoltaica Domiciliaria) keretében az első szakaszban 1601 napelem modult szerelnek fel 126 faluban. A program összesen 500 ezer szegény sorsú perui családnak biztosítja az elektromos áramot a napenergia segítségével. Ennek során összesen több mint 12 ezer panelt szerelnek fel, 200 millió dolláros beruházással, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

A 10 legszebb fenntartható épület a világon

Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor a fenntarthatóság együtt járt a kicsit szerényebb dizájnnal – ma már a leggyönyörűbb, legmodernebb épületek között is bőven találhatunk olyat, ami teljesen környezetbarát.