Napelemszolgáltatást indít a Google

Új szolgáltatást indít a Google az Egyesült Királyságban, ami a tervek szerint megkönnyítené a lakás- és háztulajdonosoknak a napenergiára való átállást.

A Google – ami 2017 óta kizárólag megújuló energiát használ a működéséhez – bemutatott egy Project Sunroof nevű online eszközt, amit az energiaszolgáltató Eonnal és a német Tetraederrel közösen fejlesztettek. A rendszer a Google Earth és a Google Maps adatai alapján kiszámolja, hogy mennyit takaríthatunk meg a lakóhelyünktől függően, ha napelemeket telepítünk az otthonunkban. A Project Sunrooffal a Google már 2015-ben is kísérletezett az Egyesült Államokban. A tesztek szerint a becslések nagyjából pontosak voltak, de néha furcsa értékeket adott, így nem tartották elég megbízhatónak. Az új rendszer a gépi tanulás módszereivel becsüli meg, hogy mennyi napsugárzás éri a házat, figyelembe véve az ingatlan lehetőségeit, beleértve a beépíthető terület méretét, a napsugarak beesési szögét és a területre vonatkozó időjárási adatokat. A Google szerint a mérés annyira pontos, hogy akár azt is ki tudják mutatni, mekkora hatást gyakorol egyetlen fa a beeső napsütés mértékére, írta az index.hu.

Nem a Google-é az egyetlen ilyen fejlesztés. Az IKEA-nak már van saját napelemes szolgáltatása, amit a Solarcentury-vel közösen telepítenek. A Tesla tavaly nyáron mutatta be a saját hasonló eszközét, Solar Roof Calculator néven. A Google megoldása annyival fejlettebb, hogy itt az ingatlantulajdonosoknak nem kell megadniuk a beépíthető terület méretét, mert a naprakész adatok ott vannak a Google-nél.

Ajánlott tartalom

10 ezer család haphat 5 millió forint napelemes ingyen pénzt

A Napenergia Plusz Program immár a korábban tervezett 15 ezer helyett 25 ezer háztartásnak jelenthet segítséget.