A Konarka vállalat kutatói szerint áttörést jelenthet a napenergia felhasználás területén a fényelektromos drótok felhasználása. A új technológia segítségével olyan textil elkészítése válhat lehetővé, amely a napenergiát elektromos árammá alakítja.

Napenergia a ruházkodásban

A Konarka vállalat kutatói szerint áttörést jelenthet a napenergia felhasználás területén a fényelektromos drótok felhasználása. A új technológia segítségével olyan textil elkészítése válhat lehetővé, amely a napenergiát elektromos árammá alakítja.

A Konarka már elkezdte az úgynevezett power plastic gyártását, ami nem más, mint egy olyan szerves, fényelektromos anyag, ami átalakítja a napenergiát elektromos árammá. A cég most olyan fényelektromos drótok kifejlesztésén dolgozik, amelyet egyenesen a textilbe tudna szőni.

Vessünk egy pillantást a napelemes ruhák történetére a táskától elkezdve egészen a kabátokig.

solar-clothing-lapidus-de-008

A vezető divatházak 1996-97-es ősz/téli kollekciójában már szerepelt ez a  napenergiás orkándzsekit amit Lapidus tervezett. A kabátot kis gombelemekkel és kristályos naptelepekkel egészítették ki.

solar-clothing-a-model-we-009

2008. Október 1, Buenos Aires: A modell egy napelemmel kiegészített kabátot visel amit az argentín Indarra kollekció része. A modul a napfényt elektromos árammá alakítja, ami használható mobiltelefonok,iPodok,fényképezőgépek vagy újratölthető elemek feltöltésére.

solar-clothing-a-solar-po-003

Ezt a napelemes dzsekit 2007-ben dobta piacra egy olasz cég az Ermenegildo Zegna A kabát különlegessége a levehető gallérba  ágyazott két kis napelemben rejlik. A panelek hozzá vannak kötve a kártyapakli nagyságú elemhez,ami a belsőzsbben helyezkedik el. Négy órányi napfeltöltés után az elem már használható kisebb készülékek pl: telefonok mp3lejátszók feltöltésére.

solar-clothing-solar-powe-001

2007. November 5, München: Willy Bogner divattervező napelemes világító egységeket helyez el síruháin, alkalmazva a vékonyfilm technológiát (TFT) , mit a világítástechnikával foglalkozó Osram vállalat fejlesztett ki.

solar-clothing-first-sola-002

A New York székhelyű Voltaic Systems által kifejlesztett elektromos generátor az első, ami elegendő áramot állít elő, hogy feltöltsön egy laptopot. A táska nagyon hatékonyan működő napelemekkel van bevonva és több akkumulátor telepet is tartalmaz ,hogy jól tudja tárolni az előállított elektromos áramot.

solar-clothing-a-flexible-002

Noon Solar hajlékony napelemes táskája nem csak divatos, de az iPododat vagy a mobilodat is feltölti.

solar-clothing-the-worlds-003

Az amerikai Reware vállalat piacradobta a világ első napelemes strandtáskáját.,amivel az egész napot a parton töltheted és nem kell aggódnod, hogy lemerül a fényképezőgéped vagy az mp3 lejátszód

solar-clothing-the-solar-010

2007 Augusztus 6, San Diego: A modell Andrew Schneider divattervező által kreált napelem bikinit visel.,ami vékony fényelektromos darabokból áll amiket vezetőképes cérnával rögzítettek egymáshoz.

solar-clothing-triumph-in-007

2008. Május 14.: A képen szereplő lány a Triumph International fényelektromos melltartóját viseli.,ami elég energiát termel egy elektomos kijelző müködtetéséhez.

solar-clothing-solar-para-011

Egy spanyol tervező Elena Corchero ötlete alapján született meg a  napelemes ernyő, melyet színes LED-ekkel díszitett. A napenergiából nyert elektromosság segítségével világítanak rajta a dekoratív kis LED díszek.

Ajánlott tartalom

Az aszály ellen segít védekezni egy új fejlesztésű napelem

Napelemek segítségével támogatják egy franciaországi farm termelését.