Napenergia előnyei

A Nap rengeteg energiát termel, aminek jelentős részét képesek lehetnénk hasznosítani minden percben.

Több technológia is lehetőséget nyújt a napenergia felhasználására, melyek egyre inkább elérhető közelségbe kerültek mindannyiunk számára az utóbbi években. Ezen technológiák hatékonyságának fejlődése közben áruk csökkenése lehetővé teszi, hogy gazdaságosan telepítsük őket. A megtérülési idő egyre csökken, amivel párhuzamosan a napenergia egyre szélesebb körben terjed el. Milyen előnyöket tartogat számunkra a napenergia? Az életünk mely részeit érintheti? Hogyan hathat bolygónk éghajlatára vagy egy ország gazdaságára?

Cikkünben 3 olyan szempontot tárgyalunk, ami meggyőző lehet bárki számára, aki esetleg még kételkedik a napenergia előnyeivel kapcsolatban.

Napenergia előnyei Földünk éghajlata szempontjából

Bolygónk éghajlata jelentős változáson megy keresztül az főleg az utóbbi években. Ez a folyamat csak gyorsul és egyenlőre nem látjuk a végét, főleg nem a megoldást rá. Ezért bír olyan jelentősséggel minden egyes napelem, amit üzembe helyezünk és minden egyes kW, amit megújuló energiaforrásból állítunk elő. Legyen ez a napenergiát, a szélenergiát, a vízenergiát vagy bármely más zöld energiát előállító technológia.

Tehát a napenergia minél nagyobb és szélesebb körű felhasználása Földünk éghajlatát óvja és a civilizációnk által okozott szennyezést csökkenti, hiszen felhasználása közben nem termelődik szén dioxid. Előnye ebből a szempontból is vitathatatlan a fosszilis energiával működő erőművekhez képest. Rendkívül nagy előnye a napenergiának ebben a tekintetben az, hogy minden egyes ember tehet azért, hogy a napenergia jóvoltából csökkenjen bolygónk szennyezése. Napelemet, napkollektort szereltethet fel otthonában, amivel akár már elektromos autójának áram igényét is kielégítheti. De egészen nagy méretekben naperőművek létesítésével is tehetnek cégek, államok azért, hogy minél jobban kihasználjuk a nap energiájának előnyeit.

Napenergia előnyei a hétköznapi életünkben

Sokkal kiegyensúlyozottabb és biztonságosabb a lakosságnak, ha teljes mértékben megújuló energiáforrásokból képes fedezni az energia szükségletét. Ebben a napenergia vállalhatna jelentős szerepet, hiszen gazdaságosan lehet üzemeltetni egy napelemes rendszert. A jelenleg elérhető támogatási rendszernek köszönhetően pedig jóval könnyebben is hozzá lehet jutni egy napelemes rendszerhez, ami 8-10 éven belül visszatermeli a bekerülési költségeket.

Miért döntsünk a napelemek mellett? Erről részletesen írtunk cikkünkben.

Napenergia előnyei gazdasági szemszögből

Az egyes országok és az egyes emberek is önllósodhatnak a különböző fosszilis energiahordozóktól. A kitermelő országok politikai és gazdasági érdekeinek már nincsen kiszolgáltatva az az ország, ami képes 100%-ban megújuló energiaforrásokra támaszkodni. Ez kellene, hogy legyen minden ország célja a lehető legrövidebb időn belül, hiszen a mai modern technológiának köszönhetően ez megoldható lenne. Nem befolyásolnák háborúk, gazdasági válságok, környezeti katasztrófák az energia árak alakulását. Kiszámítható és biztonságos gazdaságpolitikát lehetne folytatni.

Továbbá számos munkahelyet teremt és hazai cégeket fejleszt ezeknek az eszközöknek a telepítése, karbantartása. Gondolhatunk a napelem cégekre, amik az utóbbi években jelentős növekedésen mentek keresztül. De az áramszolgáltatótól távol eső mezőgazdasági létesítmények vagy bármely más gazdaságok, tanyák is lehetőséget kapnak az áram termelésre.

Napenergia előnyei összefoglalva

Foglaljuk össze tehát röviden az előnyöket:

  • felhasználásával nem bocsátunk ki szén dioxidot, nem szennyezzük a légkört
  • függetlenedhetünk a szolgáltatótól
  • ingyen termeli az energiát
  • nem fogy el
  • a napenergiát hasznosító rendszerek telepítésével hazai cégeket támogatunk

Ha a napenergia hasznosítását egy sokszorosan megtérülő befektetésként kezeljük, akkor óriási lehetőségek tárulnak elénk. Lehetőséget kapunk arra, hogy továbbra is élhető körülmények között fejlődjön és növekedjen a gazdaság és ami még fontosabb, fenntartható világban élhessünk továbbra is.
Ezzel a témával részletesen foglalkoztunk a Napenergia és a napelemek című cikkünkben.

Ajánlott tartalom

Tudományos sokk: az otthoni munka radikálisan átalakította az energiafelhasználást

Ha a napelemes háztartásokban nőne az otthoni munkavégzés, az egyenletesebb energiafogyasztást eredményezhetne.