Napenergia-fejlesztés Ukrajnában

A napenergiának szentelt terv és ösztönzési rendszer segítségével növeli Ukrajna a létező napenergia- potenciálját. 2012 folyamán Ukrajna a napenergia kapacitását várhatóan 400-ről 600 MW- ra emeli.

A Macquarie Research előrejelzései nagy részben az EPIA / European Photovoltaic Industry Association / és a német Solarbuzz adataira és információira támaszkodnak. (Aiolus News) Az elemzők szerint az ország 2016-ig  képes lesz építeni és megrendelni olyan új napelemes erőműveket, amelyek 1,8 GW összkapacitással rendelkeznek. Ez egyenlő két nukleáris reaktoréval. Az előrejelzések szerint Ukrajna 2012 és 2013 között működőképessé tehet 400 MW-t és 2014-2015 között 500 MW-t. Az iparügyi minisztérium által bemutatott új energetikai tervben akkora kapacitásról van szó, amely 2030-ig eléri az 1,5-2,5 GW-t. Számos szakértő úgy értékeli ‚hogy a minisztérium által nyilvánosságra hozott, a napenergia fejlesztésével kapcsolatos mutatókat nem lehet összevetni a szektor jelenlegi fejlődésének ütemével és a Macquarie Research is azon a véleményen van, hogy Ukrajnában az energia szektor gyorsabban fog fejlődni, mint Bulgáriában, Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában, Portugáliában, Hollandiában, Svájcban, Svédországban és Dániában, de lassabban, mint Németországban, Franciaországban, Olaszországban,Belgiumban és Görögországban. A rangsor első helyeit pedig továbbra is Kína, az USA és Németország foglalja el. Hogy elősegítse a napelemes erőművek telepítését, az ukrán parlament nemrég elfogadott egy törvénytervezetet, amely egyszerűsíti a családok hozzáférését az ösztönzési rendszerekhez olyan módon, hogy újabb impulzust ad a telepítések számának növekedéséhez.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).