Napenergia hajtotta repülőgéppel a világ körül

Felfedezők családjából származik, akiket mindig foglalkoztatott a környezet és a természeti erőforrások kérdése.

Nagyapja volt az első ember, aki kutatta a sztratoszférát, léghajóval áthatolva a légkörön; apja vitte végbe 1960-ban a valaha legmélyebb tengeri merülést egy tengeralattjáróban. Bertrand Piccard most napenergia hajtotta repülőgéppel készül világkörüli útra, amelytől azt reméli, hogy tudatosíthatja a megújuló energia használatát.

A svájci léghajós a minap sikeres próbarepülést végzett napelemekkel működő gépével, amellyel a tervek szerint 2012-ben repülik körbe a Földet. A Solar Impulse elnevezésű géppel december óta gyakorolták a felszállást, de korábban csak alig 60 centiméterre emelkedtek fel a földtől. A megtett távolság mindössze 300 méter volt.
Idén még éjszakai tesztrepülést is végeznek, aztán a prototípussal teljesített próbarepülések adatait felhasználva új gépet építenek. A tervek szerint azzal repülik majd körbe a Földet, anélkül, hogy egy csepp üzemanyagot is felhasználnának. “Nappal és éjjel szeretnénk repülni, bizonyítva, hogy megújuló energiákkal minden korlátozás nélkül lehetséges a korlátlan idejű repülés” – mondta el Piccard az AFP hírügynökség munkatársának.
Az 52 éves léghajós, aki eredeti foglalkozását tekintve pszichiáter, azt tervezi, hogy a Nap energiájával működtetett repülőgépével 20-25 nap alatt teszi meg a világkörüli utat, átlagosan 70 kilométert haladva óránként. A repülési időt André Borschberg volt svájci katonai pilótával fogja megosztani.

A Solar Impulse prototípusa karbonszálas anyagból készült, napelemeket helyeztek el felső szárnyfelületén. A cél az, hogy a napelemek nappal beszívják az energiát a repülőgép üzemeltetésére, sőt lítium-polimer elemekben el is raktározzák azt a motorok éjszakai működtetéséhez.

Lehetséges nagy dolgokat csinálni

A 12 ezer cellával ellátott gépet négy, egyenként 10 lőerős villanymotor hajtja. Bár szárnyfelülete megközelíti egy Airbus A340-ét, a Solar Impulse súlya csak 1600 kilogramm.
A szerkezet 70 kilométer/órás sebességgel tud haladni. Piccard és másodpilótája öt szakaszban tenné meg az utat, egyszerre öt napig maradnának fenn a levegőben.
“Üzemanyag nélkül tervezzük megismételni Lindbergh repülését – jelentette ki Piccard, utalva Charles Lindberghre, aki első emberként repülte át az Atlanti-óceánt. – Ha egy repülőgép képes üzemanyag nélkül megkerülni a Földet, azután már senki sem mondhatja, hogy a hasonló elven alapuló működtetés nem lehetséges gépkocsik, fűtőrendszerek, légkondicionálás, számítógépek és egyebek esetében”.

Miután a repülőgépgyártók úgy nyilatkoztak, hogy a gépre vonatkozó előírásokat lehetetlen teljesíteni, Piccard egy versenyjacht-gyártóhoz fordult, hogy építse meg a szárnyszerkezetet. “Ők nem tudták, hogy ez lehetetlen, így megcsinálták” – jegyezte meg némi gúnnyal a léghajós.
Amikor azt kérdezték tőle, hogy mi vezette a megújuló energia népszerűsítésének szokatlan módszerére, a férfi családjának történetére hivatkozott. Ő maga is bizonyságot tett már korábban kalandvágyó természetéről. Briton Brian Jonesszal 1999-ben az elsők voltak, akik nonstop repülést hajtottak végre a Föld körül a Breitling Orbiter 3 nevű hőlégballonnal.

A mostani kísérleti program, amely összesen 70 millió euróba kerül, körülbelül hét éve áll tervezés alatt.
A Solar Impulse különböző pontokon leszáll majd a világkörüli úton, hogy a pilóták pihenhessenek. A szünetek alkalmat nyújtanak  majd arra is, hogy bemutassák a repülőgép technológiáját, bátorítsák az embereket arra, hogy azt felhasználják mindennapi életükben.      Piccard a megújuló energia és az energia-megtakarítás népszerűsítésének módját látja a tervben. “Voltam Koppenhágában a decemberi klímacsúcson, és láttam, hogy az embereknek elegük van a riadalomkeltőkből és a katasztrófát hirdetőkből. Az embereknek megoldásokra van szükségük. Ily módon szeretnék megmutatni, hogy lehetséges nagy dolgokat csinálni. S a repülés jó módja az üzenetek közvetítésének” – hangsúlyozta.

Ajánlott tartalom

Az EU betiltja az erdőírtáshoz és erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását

Jogszabállyal akadályozná meg az Európai Parlament és az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanács az erdőírtáshoz és az erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását - közölte az Európai Bizottság kedden.