Napenergia hasznosítás 2012-ben – élen járt az öreg kontinens

Nem volt hiábavaló az elmúlt esztendőben az a sok erőfeszítés, amelyet Európa sok országában a tiszta energia felhasználásának bővítésére fordítottak.

A számottevő támogatásnak köszönhetően az öreg kontinens jobban teljesített a megújuló energia felhasználásban, mint a világ más térségei. Az Európai Fotovoltaikus Iparszövetség, az EPIA legfrissebb jelentése elsősorban a napenergia felhasználását elemezte, ennek helyzetét mérte fel, s így jutottak erre a megállapításra. Európa tehát örömteli módon élen jár az ágazat új kapacitásainak létesítésében. Az sem hagyható figyelemen kívül, hogy e vezető pozíció elérésében meghatározó szerepet játszott Németország, ahol jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. Az állam területén 2012-ben együttesen 7,6 gigawattnyit értek el. Kiemelkedő teljesítmény ez, ha sorra vesszük a szövetség által felmért többi térség eredményeit.

Japánban 2 GW-nyi új kapacitást regisztráltak, az amerikai teljesítmény 3,3 GW, míg a teljes ázsiai fejlesztés volumene 5 GW. Azaz, Európa valóban rekord módon működött közre abban, hogy a világ egészét tekintve a nagyságrend 30 GW körül alakult a hátrahagyott tizenkét hónapban. A szélenergetikai szektort tekintve, jól nyomon követhető az a tendencia, miszerint a fotovoltaikus beruházásokat jól egészítették ki a szélenergetikai fejlesztések, következésképpen a szén felhasználását mind inkább visszaszorították. Érdemes idézni a hydrogenfuelnews.com portál jelentéséből, amely többek között azt is hangsúlyozza, hogy a fenntarthatóság érdekében elkötelezett kapacitásbővítéseket jelentős mértékben segítette az a körülmény, hogy az Európai Unio “kollektív politikai és pénzügyi akarattal” elősegítette a leválást a fosszilis energiahordozókról.

Ajánlott tartalom

A geotermikus energia felhasználásának megkétszerezése a cél Magyarországon

A geotermikus energia közvetlen hasznosításában Magyarország hosszú évek óta Európa első öt állama között található, a rendelkezésre álló potenciálra alapozva azonban még tovább fokozható a helyben elérhető erőforrás felhasználása - tudatta az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.