Napenergia-kutató intézetet terveznek Pécsett

Napenergia-kutató intézetet hoz létre a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Pécsett, az erről szóló megállapodást a felsőoktatási intézmény és a szervezet képviselői szerdán írták alá a baranyai megyeszékhelyen.

Gábriel Róbert, a PTE rektora az MTI-nek elmondta: az intézet az egyetem 2011-re felépülő természettudományi kutatóközpontjában, a Science Buildingben kap helyet, 10-15 szakembert foglalkoztat majd, működésére az első három évben 2 milliárd forintot költenek. Ezután várhatóan tudományos eredményei értékesítéséből tartja fenn magát.
A rektor beszámolt arról, hogy a Magyarországon egyedülálló intézet tevékenysége a villamosáram-termelésre készülő napelemekre, a napenergia gyűjtésének technológiájára, a napenergia-hasznosítás hatásfokának növelésére irányul. Kitért arra: a jelenlegi napelemek az energia 6-7 százalékát hasznosítják, a legújabb kutatások eredményei alapján ez azonban akár 30 százalékra is növelhető.

Gábriel Róbert a Science Building építésével kapcsolatban megjegyezte, hogy még tart a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás, de a 7800 négyzetméter alapterületű létesítmény a terveknek megfelelően 7 milliárd forintból, jövő augusztusra elkészül.
Az egyetem vezetői korábban elmondták: szeretnék, ha Európa meghatározó kutatóintézményévé válna a 200 munkahelyet, köztük 40 kutatói állást teremtő, a bio-, környezettudományi és információtechnológiai központot is magába foglaló, a természet-, a műszaki és az egészségtudományok területén az alapkutatási potenciál fejlesztését célzó Science Building.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).