Napenergia: Magyarország lekörözte szomszédait a járványidőszak alatt

A tavaszi járványhelyzet alatt érdekesen alakult az energiatermelés a kelet-közép-európai országok körében, melyek közül Magyarország teljesített a legjobban.

Hazánkban március, április és május hónapok mindegyikében emelkedett a villamosenergia-termelés az előző év azonos időszakához képest. Mindez elsősorban a folyamatosan növekvő hazai napelemes kapacitásnak volt köszönhető. Az energiatermelésben és -fogyasztásban végbement folyamatokról a következőkben számolunk be:

ÁTRENDEZŐDŐ ENERGIATERMELÉS ÉS – FELHASZNÁLÁS

Az elmúlt néhány hónapban a villamosenergia-termelés úgy növekedett, hogy az nem a fosszilis energiahordozókra alapozott erőművi kapacitás révén gyarapodott, hanem a napelemes rendszereknek köszönhetően. Emellett ki kell emelni, hogy a tavaszi hónapokban az energiafogyasztás lecsökkent Magyarországon, amely tendencia a környező országokra is hasonlóan igaz volt. A járványhelyzet következtében fellépő keresletcsökkenés leginkább a légszennyező lignittüzelésű erőművek termelési kapacitását vetette vissza.

A bemutatott két ellentétes folyamat úgy vált kiegyenlíthetővé, hogy a külföldi áramimportot csökkenteni tudta Magyarország. A behozott energia teljes hazai felhasználáson belüli részaránya a járványidőszakban rendkívüli mértékben csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Idén márciusban 35%-ról 26%-ra, áprilisban 28%-ról 20%-ra, májusban pedig 37%-ról 25%-ra esett vissza az importált energia mennyisége. Ezek a folyamatok viszont csak hazánkban voltak ilyen szembetűnőek. Régiós viszonylatban a villamosenergia-termelés áprilisban 15%-kal, májusban 11%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Magyarországon viszont emelkedett a termelés az előző évi adatokhoz képest. Az MEKH jelentése szerint például június első három hetében is 2-3 %-kal volt magasabb a hazai termelés, mint egy éve.

MIKÉNT TELJESÍTETTEK AZ ELMÚLT HÓNAPOKBAN A MEGÚJULÓK?

A régiós eredmények visszaesésének hátterében az állt, hogy a vizsgált időszakban a vízerőművi kapacitás a balkáni országokban, Ausztriában és Szlovákiában is lecsökkent a tavalyihoz képest. A vízerőművek mellett a megújulókat megvizsgálva azt mondhatjuk, hogy a szélerőművek szinte változatlanul termeltek az előző évhez képest, ugyanakkor a napelemes rendszerek a kedvezően napos időjárásnak köszönhetően kiemelkedően teljesítettek. A napenergia tekintetében kiemelendő Magyarország, ahol a naperőművi termelés a legnagyobb mértékben növekedett. Az áprilistól júniusig tartó időszakban hazánkban több mint 120 MW-tal volt nagyobb a napelemek révén megtermelt energia, mint 2019 ugyanezen időszakában. Ráadásul a naperőművek össztermelése a tavaszi hónapokban, a déli órákban több alkalommal is megközelítette az 1 GW-ot, ami egyben azt is jelenti, hogy a napenergia maga alá gyűrte a szén- és gáztüzelésű kapacitásokat. 

A nyári hónapokban a napelemes rendszerek által megtermelt energiamennyiséget a Mavir eddigi adatai szerint sem lehetett felülmúlni. Ennek az a magyarázata, hogy a napelemek a leghatékonyabban 20-25 °C-on működnek, magasabb hőmérsékleten a teljesítményük visszaesik. A bemutatott folyamatok pedig előre tudják vetíteni a zöldebb jövőt, hisz látható, hogy a megújulókra alapozott energiatermelés biztosítani tudja a kellő energiaszükségleteket, sőt kedvező feltételek mellett felül is tudják múlni a kitűzött célokat. A növekvő napelemes és szélerőművi kapacitásokkal a fent bemutatott energiamixben betöltött arány is javulhat, amivel pedig Magyarország energiafüggősége is minimalizálható.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk mitől értékelődik fel jelenleg az ingatlanok ára

Az új épületenergetikai szabályok és az energetikai tanúsítványi rendszer változásai november óta komolyan felértékelték a napelemekkel, hőszivattyúval és okosotthon-irányítással működő ingatlanokat.