Napenergiából csinál majd áramot a jövő országútja

Napenergiából nyerhet áramot az az országút, aminek paneljeit egy francia cég fejlesztette ki. A fejlesztés még kísérleti fázisban van.

Napenergiát gyűjtő elektromos országutak épülhetnek a nem is olyan távoli jövőben – közölte a Bloomberg. A francia Bouygues egyik leányvállalata ugyanis olyan napelemeket fejlesztett ki, amelyeknek az se nagyon árt, ha 18 kerekű kamionok száguldoznak rajta fel-alá. A technológiát már több mint öt éve fejlesztgetik, tesztelgetik, és 2018-ban már piacra is dobhatják. „Az volt a célunk, hogy adjunk egy másodfunkciót az utaknak” – mondta Philippe Harelle, a fejlesztő Colas SA Wattaway technológiai vezetője. A napelemfarmokkal általában az a baj, hogy termőföldek elől veszik el a területet. Az utakon viszont szabad a pálya.” A napelemek árai nagy mértékben csökkentek az elmúlt években, így egyre több felé bukkannak fel. Októberben a Tesla jelentette be, hogy olyan tetőzsindelyt fejlesztettek ki, ami napelemként is funkcionál. A Wattawayhez hasonlóan pedig a svéd Scania és az amerikai Solar Roadways is az utak nepelemesítését kutatja.

A normadiai Tourouvre-ban októberben élesítettek egy kilométernyi tesztpályát. A 2800 négyzetméternyi napelem a tervek szerint óránként 280 kilowatt energiát fog termelni, ami a vállalat szerint elegendő egy 5000 lakosú település egész éves elektromos energia igényének.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A kormányon múlik mikor telepíthetünk olcsó napelemet az erkélyre

Már 2023. március 31-én engedélyezni kellett volna az erkélynapelemeket Magyarországon, de ez még máig nem történt meg.