Napenergiából csinál majd áramot a jövő országútja

Napenergiából nyerhet áramot az az országút, aminek paneljeit egy francia cég fejlesztette ki. A fejlesztés még kísérleti fázisban van.

Napenergiát gyűjtő elektromos országutak épülhetnek a nem is olyan távoli jövőben – közölte a Bloomberg. A francia Bouygues egyik leányvállalata ugyanis olyan napelemeket fejlesztett ki, amelyeknek az se nagyon árt, ha 18 kerekű kamionok száguldoznak rajta fel-alá. A technológiát már több mint öt éve fejlesztgetik, tesztelgetik, és 2018-ban már piacra is dobhatják. „Az volt a célunk, hogy adjunk egy másodfunkciót az utaknak” – mondta Philippe Harelle, a fejlesztő Colas SA Wattaway technológiai vezetője. A napelemfarmokkal általában az a baj, hogy termőföldek elől veszik el a területet. Az utakon viszont szabad a pálya.” A napelemek árai nagy mértékben csökkentek az elmúlt években, így egyre több felé bukkannak fel. Októberben a Tesla jelentette be, hogy olyan tetőzsindelyt fejlesztettek ki, ami napelemként is funkcionál. A Wattawayhez hasonlóan pedig a svéd Scania és az amerikai Solar Roadways is az utak nepelemesítését kutatja.

A normadiai Tourouvre-ban októberben élesítettek egy kilométernyi tesztpályát. A 2800 négyzetméternyi napelem a tervek szerint óránként 280 kilowatt energiát fog termelni, ami a vállalat szerint elegendő egy 5000 lakosú település egész éves elektromos energia igényének.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Otthoni LED-es dekorvilágítás egyszerűen?

A LED technológia manapság napról napra egyre elterjedtebbnek számít, úgy az ipari felhasználásban, mint a privát otthonokban. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen egy olyan alacsony fogyasztású, tartós és erőteljes világítási technológiáról beszélünk, amely valóban a zöld jövő alapját jelentheti. A különféle LED izzókat már valószínűleg mindenki ismeri, viszont a LED szalagokat már jóval kevesebben. Nézzük meg tehát, mik is ezek pontosan – és hogyan használhatóak az otthonunkban?