Napenergiából fedezik Újszilvás áramszükségletét

Több mint 600 millió forintból épül meg az ország legnagyobb napelemparkja Újszilváson; a település egymaga is képes lesz biztosítani közintézményei teljes villamosenergia-szükségletét – tájékoztatta a község polgármestere pénteken az MTI-t.

Petrányi Csaba elmondta, a naperőmű megépítését a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében elnyert támogatás teszi lehetővé. A megújuló energiaforrások hasznosítására kiírt pályázaton 432 millió forintot kapott a település, a 30 százalékos önrész biztosítását hitelfelvétellel oldja meg az önkormányzat.

A naperőműnek köszönhetően a 2800 fős település önmaga is képes lesz a közvilágításhoz és az intézmények működéséhez szükséges villamos energia előállítására. „A beruházással jelentősen csökken a település energiaköltsége, s az így felszabaduló pénzeket más fontos fejlesztésekre tudjuk fordítani. Meggyőződésem, hogy az ilyen jellegű beruházások jelentősen befolyásolják a település fenntarthatóságát és életképességét” – mondta Petrányi Csaba. A polgármester hozzátette: számításaik szerint tíz év alatt térülnek meg a költségek.

Az 1 hektárnyi területet elfoglaló erőmű napelemei követik majd a nap járását, és 400 kW előállítására lesznek képesek. Ezzel a teljesítménnyel az újszilvási lesz az ország legnagyobb napelemparkja – közölte Petrányi Csaba.
Az önkormányzat várhatóan május végén írja alá a szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel, s a közbeszerzési eljárás lefolytatása után augusztus elején kezdődhet meg az építkezés. Az elképzelések szerint 2011 januárjától már az új, környezetbarát minierőmű biztosítja a település közszolgáltatásainak áramellátását.

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.