Napenergiából fedezik Újszilvás áramszükségletét

Több mint 600 millió forintból épül meg az ország legnagyobb napelemparkja Újszilváson; a település egymaga is képes lesz biztosítani közintézményei teljes villamosenergia-szükségletét – tájékoztatta a község polgármestere pénteken az MTI-t.

Petrányi Csaba elmondta, a naperőmű megépítését a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében elnyert támogatás teszi lehetővé. A megújuló energiaforrások hasznosítására kiírt pályázaton 432 millió forintot kapott a település, a 30 százalékos önrész biztosítását hitelfelvétellel oldja meg az önkormányzat.

A naperőműnek köszönhetően a 2800 fős település önmaga is képes lesz a közvilágításhoz és az intézmények működéséhez szükséges villamos energia előállítására. „A beruházással jelentősen csökken a település energiaköltsége, s az így felszabaduló pénzeket más fontos fejlesztésekre tudjuk fordítani. Meggyőződésem, hogy az ilyen jellegű beruházások jelentősen befolyásolják a település fenntarthatóságát és életképességét” – mondta Petrányi Csaba. A polgármester hozzátette: számításaik szerint tíz év alatt térülnek meg a költségek.

Az 1 hektárnyi területet elfoglaló erőmű napelemei követik majd a nap járását, és 400 kW előállítására lesznek képesek. Ezzel a teljesítménnyel az újszilvási lesz az ország legnagyobb napelemparkja – közölte Petrányi Csaba.
Az önkormányzat várhatóan május végén írja alá a szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel, s a közbeszerzési eljárás lefolytatása után augusztus elején kezdődhet meg az építkezés. Az elképzelések szerint 2011 januárjától már az új, környezetbarát minierőmű biztosítja a település közszolgáltatásainak áramellátását.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit