Napenergiából fedezik Újszilvás áramszükségletét

Több mint 600 millió forintból épül meg az ország legnagyobb napelemparkja Újszilváson; a település egymaga is képes lesz biztosítani közintézményei teljes villamosenergia-szükségletét – tájékoztatta a község polgármestere pénteken az MTI-t.

Petrányi Csaba elmondta, a naperőmű megépítését a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében elnyert támogatás teszi lehetővé. A megújuló energiaforrások hasznosítására kiírt pályázaton 432 millió forintot kapott a település, a 30 százalékos önrész biztosítását hitelfelvétellel oldja meg az önkormányzat.

A naperőműnek köszönhetően a 2800 fős település önmaga is képes lesz a közvilágításhoz és az intézmények működéséhez szükséges villamos energia előállítására. „A beruházással jelentősen csökken a település energiaköltsége, s az így felszabaduló pénzeket más fontos fejlesztésekre tudjuk fordítani. Meggyőződésem, hogy az ilyen jellegű beruházások jelentősen befolyásolják a település fenntarthatóságát és életképességét” – mondta Petrányi Csaba. A polgármester hozzátette: számításaik szerint tíz év alatt térülnek meg a költségek.

Az 1 hektárnyi területet elfoglaló erőmű napelemei követik majd a nap járását, és 400 kW előállítására lesznek képesek. Ezzel a teljesítménnyel az újszilvási lesz az ország legnagyobb napelemparkja – közölte Petrányi Csaba.
Az önkormányzat várhatóan május végén írja alá a szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel, s a közbeszerzési eljárás lefolytatása után augusztus elején kezdődhet meg az építkezés. Az elképzelések szerint 2011 januárjától már az új, környezetbarát minierőmű biztosítja a település közszolgáltatásainak áramellátását.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.