Napenergiára vált az acélgyár! Jobb üzletet látnak benne

A Nucor Corporation az iparág legnagyobb virtuális áramvásárlási megállapodását írta alá az EDF Renewables North America nevű céggel 250 MW napenergia megvásárlására, az építést Texasba tervezik.

A Nucor egy észak-amerikai acélgyártó, amely most írt alá egy 15 évre szóló virtuális áramvásárlási megállapodást (Virtual Power Purchase Agreement,VPPA) az EDF Renewables North America-val 250 MW napenergia megvásárlására, az építés helyszínének Texas ad majd otthont, írta az mnnsz.hu. A Nucor idén ősszel már a második jelentős acélgyártó, amely napenergiára kívánja átállítani tevékenységét, miután a Lightsource BP egy 285 millió dolláros pénzügyi csomagról állapodott meg az Xcel Energy-vel a 300 MW-os Bighorn Solar projekt kapcsán. A projekt által megtermelt elektromos áramot az Xcel fogja megvásárolni a Lightsource BP-vel aláírt hosszú távú megállapodás részeként, és ezt az Evraz North America acélművége kerül, amely a területet biztosította a projekt számára. Ez az ügylet távol esik az Evraz projekttől, mert az acélipar mostanáig aláírt legnagyobb virtuális áramvásárlási megállapodása (PPA). Az Evraz projekttel ellentétben az EDF projektje által előállított elektromos áramot arra fogják felhasználni, hogy a Nucor teljes észak-amerikai tevékenységéhez biztosítsák az áramot, nem csak közvetlenül egyetlen üzemhez.

Átalakulást hozó iparág

A 2018-as jelentés, amelynek a Hideg acél, forró éghajlat (Cold Steel, Hot Climate) címet adták, azt találta, hogy az acélgyártás a végleges energiafogyasztás körülbelül 5%-át tette ki, és a világ teljes kibocsátásának 7%-a volt hozzá köthető 2013-ban, ezért a vas- és acélágazatot „a világ legnagyobb ipari szennyező anyag forrásának” nevezte a klímaszennyezés terén.

A Nucor vezérigazgatója, Leon Topalian szerint a vállalat kiemelt figyelmet fordít a fenntartható acél előállítására, szénlábnyoma csökkentésére, és támogatja a tiszta energia juttatását a regionális elektromos hálózatba. Bár a cég 2020-as fenntarthatósági jelentésében nem szerepel semmilyen konkrét célkitűzés a megújuló energia beszerzését vagy a teljes mértékben megújulókra átállást illetően, a vállalat a múltban már tanúbizonyságát adta a tiszta energia melletti elkötelezettségének.

2019-ben a Nucor bejelentette, hogy a Missouri államban fekvő Sedalia melletti mini acélműve lesz az első olyan acélmű az Egyesült Államokban, amelyik teljes egészében szélenergiát fog felhasználni. A 250 millió amerikai dollárba kerülő üzem arra készül, hogy a Nucor és a helyi közműcég, az Evergy közötti partnerségi kapcsolat keretében fogja átvenni az energiát, amely az üzem ellátását egy a cégek által megkötött 75 MW-os áramvásárlási megállapodás formájában fogja biztosítani.

A megújuló energiára vonatkozó elkötelezettségen túl a vállalat azzal dicsekszik, hogy az acélgyártási tevékenysége során felhasznált teljes vízmennyiséget többször is újrahasznosítják az életciklus során, és azzal, hogy a cég egyik üzeme sem fekszik erőteljesen vagy szélsőségesen vízhiányos területeken.

Munkahelyek

A Texas projekt munkahelyek „százait” fogja létrehozni saját, nagyjából egy évig tartó építése során, ahol a dolgozók többsége a helyiek közül fog kikerülni. Az építést várhatóan 2022-ben kezdik el. Több mostanában készült tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy az acélipari vállalatok piaci értékének 14%-a kerülhet veszélybe, ha nem képesek csökkenteni a környezetre gyakorolt hatásukat. A Nucor az acélipar egyik legnagyobb szereplője, különösen Észak-Amerikában, és jelenleg körülbelül 27 000 munkavállalót foglalkoztat.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.