Napenergiás, elektromos jármű-töltő parkoló

A GE egy 100 kWh teljesítményű, napenergiával működő, elektromos jármű-töltőként is üzemelő fedett autóparkolót épített fel a Connecticut állambéli Plainville-ben, amely az elektromos járművek tömeges feltöltésére alkalmas.

Míg a fedett autóparkolók sokszor az 1960-as évek külvárosainak képét idézik, ez a parkoló határozottan nem nevezhető retrónak, hiszen egy nap alatt 13 elektromos járművet tud teljesen feltölteni megújuló energiával.  A GE Energy Industrial Solutions és az Inovateus Solar amerikai napenergia-hasznosító vállalat – amely már a Plainville-i parkoló megépítésében is közreműködött – együttműködési megállapodást kötött, melyet a Greenbuild 2011-en, a világ legnagyobb zöldépítészeti találkozóján jelentettek be.  A jövő napenergiával működő, elektromos jármű-töltő parkolója, mint láthatjuk remek ötlet, egyszerre ötvözi a korszerű technológiát és egyedülálló kialakítást. Mivel a technológia hasznossága megkérdőjelezhetetlen, ezentúl nagy számban fognak installálni hasonló töltő-parkokat szerte a vlágban. „A megállapodás fantasztikus lehetőséget jelent számunkra a megújuló energiatermelésben alkalmazható új rendszerek fejlesztése és kereskedelmi forgalomba hozatala terén” – jelentette ki T.J. Kanczuzewski, az Inovateus elnöke.

a parkoló
A Plainville-ben megvalósított koncepció holisztikus és egyszerű:  a napelemek napi 13 elektromos autó feltöltéséhez elegendő energiát termelnek –  a töltés 6 db kettes szintű GE DuraStation1 elektromos töltőállomás segítségével történik -, sőt még a parkoló  kivilágításához is marad elég energia.  Az együttműködés keretében ezt a modellt másolják le különféle méretekben, különböző létesítmények – egyetemek, köz- és irodaépületek, sportkomplexumok – igényeire méretezve.  Az Inovateus a GE kapcsolószekrényeit és biztonsági kapcsolóit, DuraStation és WattStation elektromos jármű-töltő állomásait, valamint hagyományosabb elektromos elosztótábláit és kapcsolóit építi be a parkolókba.

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.