Napenergiával jégkockát?

Első hallásra furán hangzik, de a Charles W. Davidson Műszaki Főiskola diákjai az amerikai San José Állami Egyetemen olyan napenergiával működő készüléket terveztek, melynek segítségével jégkocka készíthető.

Amikor már azt hitted, hogy a jégkocka készítés módját rég feltalálták, akkor jön egy csapat műszaki főiskolás, és előáll egy olyan megoldással, melynek nulla kibocsátása van. Miért? Mert napenergiával működik, így több mint hasznos eszköz azoknak, akiknek szükségük van jégre, például távoli területeken, de nincs hozzáférésük a hálózathoz. Ilyenek például a fejlődő országok, vagy katasztrófa sújtotta övezetek.

Jinny Rhee, tanácsadó és egyetemi docens szerint ez egy nagyon szokatlan, és talán egyedülálló napenergiával működő jégkészítő, amely a közelmúltban úgy szerepelt a Dvice blogon, mint „egy árammentes alternatíva a hűtéshez és a légkondicionáláshoz”.

A jégkészítő hűtőfolyadékot használ, ami elpárolog, ha napsütés éri. A gőz csöveken halad keresztül, hogy érintkezzen az felszívó anyaggal, amely hűti, amikor már nem süt a nap. Miután a lassan hűtő elnyelő közeg eléri a 40°C-ot, ez a közeg visszafordul, folyékony lesz, a hőmérséklete csökken, a nyomáskülönbség miatt pedig olyan lesz, mint a szikla. Tegyél egy kis vizet a külső párologtatóba és hoppá, gyorsjég! A jégkocka készítővel 6 kg jeget készíthetünk egy nap alatt.

Egy tipikus jégkocka készítő kompresszort használ, hogy elő tudja állítani a megfelelő mennyiségű energiát. Az új jégkészítő ezzel szemben csak a Napból táplálkozik, mindenféle külső alkatrész nélkül. Továbbá, a rendszer zárt, ezért nem szivárog, így nem is kell utántölteni. A diákok által készített prototípus még nem érhető el, a tervek szerint jövő nyáron kerül a nagyközönség elé.

A Solar Ice elnevezésű projekt döntős a California Clean Tech Open-en, melynek győztes találmányait októberben hirdetik ki.

Ajánlott tartalom

Magyar megoldás segíthetne Afrika vízellátásán

Van példa, van megoldás, van technológia, most már csak a pénzt kellene előteremteni arra, hogy a következő negyed évszázadban Afrika legnagyobb részén a szennyvízkezelés problémája megoldódjon - jelentette ki Áder János Balin, a tizedik Víz Világfórum egyik szekcióülésén elmondott beszédében.

Egy hozzászólás

  1. Nem értem, hogyan működik. Segítene valaki?
    Köszönöm, kallo.