Napenergiával működő mobil klinika teveháton

A kenyai Nomád Közösségek Trösztje (NCT) társult a Pasadenai (Kalifornia) Designmatters Művészeti Főiskolával és a Princeton Egyetemmel (PRISM).

Közös kutatásuk eredményeként egy olyan rendszert kívánnak kidolgozni, mely segítségével lehetővé válik a gyógyszerek szállítása távoli afrikai közösségek számára.
A rendszerben a megfizethető technológiának keverednie kell a fejlett mérnöki tervezéssel, mely lehetővé teszi a gyógyszerek tevekonvojban történő szállítását – ugyanis ez a legpraktikusabb és leginkább költséghatékonynak nevezett szállítási módszer a fenn említett területeken.
A csapat bambuszból alakította meg a multifunkcionális rendszert, amely könnyű, tartós és ergonómikus. Az egész valójában egy nyereg, melyre ráépítették a napenergiával működő hűtőrészt.
A hűtőszekrény a zord éghajlati viszonyok között is megvédi a gyógyszereket és a vakcinákat. A tervek szerint a rendszer véglegesítése 2010-ben történik meg, amennyiben a szükséges finanszírozás biztosítva lesz.  A csapat úgy véli, hogy a projekt kitűnő szolgálatot nyújt majd minden kicsi, nehezen megközelíthető falu részére, ahova a tevék viszont eltalálnak.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.